16 July 2009

KiSaH si GaDis


20 tahun….umur yg terlalu muda untuk memikirkan pasal PERKAHWINAN.. tp jika sampai jodohnya…usia xmenjadi penghalang…bg seorg gadis, yang ketika itu masih lagi bergelar seorang pelajar di sebuah IPTS di dalam sebuah negeri, ia masih lg mentah untuk memikirkan semua ini. Sepanjang perjalanan sbg seorg pelajar, die sedikit pn tidak memikirkan hal perkahwinan, yg di fikirkannya adalah kejayaan n pembelajaran.


Pada tahun akhir di IPTS tersebut, die dipanggil oleh keluarga untuk pulang ke kampung buat seketika sahaja. Setelah 2 3 hari berapa di kmpg, si ibu telah menyampaikan satu berita yg mungkin gembira untuk seorg insan yg bergelar ibu, tp ia adalah satu berita yg mungkin menggugat hati seorg pelajar. Si ibu tersebut menyatakan yg seorg jejaka telah merisik si gadis ini, dengan hati yg luluh, si gadis terus menitiskan airmata. Yg terfikir olehnya adalah… "berakhirkah zaman remaja ku?” tnpa memberi sebarang keputusan, si gadis tersebut trus balik ke kolej. Die bukan sengaja untuk mengguriskan hati si ibu, tetapi die masih belum bersedia untuk menempuh alam pernikahan itu.. tnpa keputusan itu, si ibu terpaksa menolak lamaran si jejaka itu..


Si gadis itu meghela nafas panjang, dengan penolakan lamaran tersebut, dia akan bebas..tp tidak. Setelah 2 tahun lebih berlalu, si gadis itu td di datangi lagi lamaran untuk kali kedua…kali ini si gadis bkn sengaja menolak, tetapi terpaksa menolak. Si gadis mempunyai tanggungjawab sebagai seorg anak, dan sbb itu juga si gadis terpaksa menolak dengan cara baik. Keluarga si gadis itu tidak mendesak, mungkin keluarga dia terlalu excited untuk menerima menantu. Dan si gadis xakan menolak jika lamaran ke tiga bertandang ke rumahnya…

4 comments:

noor afzan said...

wah...
kamukah si gadis itu?
hehe~

Princess_Gathis said...

NO KOMEN

rensions said...

waaaa ntok si gadis 2..
jgn la plak tros acept lmrn ke 3 bolat2 tau..
tgk la dolu sape kh gerangan org yg dtg 2..
if sesuei den br pk nk acept o x..
alwez remind dat ur decision wil give efect 4 ur life soon yaaa!!!!

Princess_Gathis said...

to rension:
2 la...mintak2 si gadis 2 berfikir pjg sebelum wat keputusan kn...
same2 la kite doakan yg terbaik utk die

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails