22 December 2009

Cerpeng Orang ganung

Td Cinta bukak emel cinta, n then mmbr Cinta ader post 1 emel yg bertajuk
Cerpeng Orang Tranung
Cinta baca pn dok brape paham. sakit peyot suke..cm bdk2 bru belajar membaca lak.
korg baca la sendiri, n faham la sendiri.


Mamat rase malassang nök bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dök kene dia berase. Mök Lijöh blèbèr hanyaar kot luör pitu, “Mat! Matahari nök tinggi galöh döh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lèwat-lèwat. Mung tak dök kheje ke ari nim?”

Dök tahang kene blèbèr Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hök Böh dia suroh kemarèng. Mamat pong jungaa tangang dia ambèk tuala. Pèsèngang mandi P. Ramlee pulök pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 döh. Dari Manir nök jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugök. Pah tu nök kena bereti stèsèng minyok Petronah pulök dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Döp ingat starang nok tamböh minyök kemarèng. Dök dang 10 minit Mamat siap belake döh. Minung air kopi-ö setegök dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssiö! Lepah tu Mamat pong stak möto vroooooong hale ke bandö. Mötosika sèkèng hèng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyök bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hök tv kene bayö bulang-bulang tu. Kalu tebèng dök bayö jer kena pötöng hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lèrèk kedaa èkong. Kedaa makang pong ada gök. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khète baru cap Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa èkong dengang kedaa Astro tu ada celöh-celöh tu jabbat löyar baru buka. Pèsèngang baru pah jadi löyar tu Mamat mari mmkir sörrang. Slo-slo Mamat naèk tikat dua. Napök gaye ader dua örang jer kherani. Llaki sörang, ppuang sörang. Boleh tahang hök ppuang tu. Tapi pakaa cicing molèk ngak kat jari manih tu. Ttunang döh pèsèngang tu.. Dök napök gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabö ke kherani ppuang tu dia nök jjuper Tuang Löyar. Hayat hidup Mamat dök rajing jjuper löyar skali habuk. Cakkak dengang löyar jauh skali.. Nye mari debö wèh.

Mamat pong ketok pitu masok. Löyar tu tengöh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengöh beseranggöh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore . HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengö haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Löyar muder tu pong letök gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengök ke Mamat. “Yer, nök mender? Saya sibuk sangat ni, dök tengök ker?” löyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dök tahu nök kata mende. Nök jawak salöh. Tak mboh jawak salöh. Macang mase nök bangung tiddo sakning. Serbe dök kene. Sudöhhang Mamat tebèng jugök jawak.

“Sebenörnyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Teleköng. Saya mari nok sambung wayar talipung hök tuang wak lölök cakkak sakning. Dök sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak döh!”

Muka tuang löyar tu jadi biru hèrang!

Döh nök wat guana starang! Nök èksèng dök betepat! Ada jugök löyar kècèk orang dèh! Pecöh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!

11 comments:

miesah said...

haha... faham gok r skit2 ayat ye.. huhu... klako pon ye gok.. hehe

~AmyLiana8886~ said...

org tganu xcakap ayat t belakang ork.. t smua tuko jd k.. ingat jd ingak..mamat jd mamak..hehe

FaiZ said...

pecoh bo loyar...padan muke..hahahaha

BUDOK LAUT said...

owoh2 pekaQ kemain lg ckak tranung..juiih bibir2 nih nokle ke prabih..nye mari suke selok abih kreng pruk ni...bnyok akalng sgoh la...hehehehe... hok td 2loyarrrr....hok ni pulok bleh jd loyar buruk....

Princessgathis a.k.a CinTa said...

to misah:

same r misah..fhm skit2 jer...

Princessgathis a.k.a CinTa said...

to amyliana:

kene wat kamus loghat ganu se ork

Princessgathis a.k.a CinTa said...

to budak laut:

budak laut org teganung gok ker?
cinta dok pahang starang nape ye cite...

amalinshahida said...

haha, lawok lawok. kalu dengo zizan cakkak gni, memang sedak ah! haha. neway sis cinta, boleh x saye mao repost? :)

Princessgathis a.k.a CinTa said...

to amalinshahida:

hehehehe...
mmg r..klu org ganung xreti cakak ganung dok tahu la nk kate nape...

Fiza said...

lengoh ase bace....ngakok..susoh jugok nak bace ayat ganung er...hehehehe.....

Princessgathis a.k.a CinTa said...

to kak fiza:

kita nk bace mmg sosoh, tp cakak biase jer kn

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails