02 June 2010

Cili Paling pedas di dunia

korang pernah mkn cili x? pe rase cili, tentu pedas kn. Ada lagi cili yg lebih pedas..ni die Blut Jolokia. cinta pn xprnh tgk cili nie...mengikut fakta:-

Tahukah anda cili yang paling pedas di dunia? Jawapannya ialah cili Bhut Jolokia yang berasal dari Assam, India. Ia juga dikenali dengan nama “Ghost Chile”.  Mungkin kerana cilinya yang pedas membuatkan anda naik hantu.. Cili ini juga telah diisytiharkan di dalam Guiness World Records. Cili ini mempunyai kadar kepedasan lebih daripada 1,000,000 capsaicin.



Tahukah anda, bagaimana kadar pedas diukur? Biarlah saya beri jawapan. Kadar pedas diukur menggunakan skala Scoville Heat Unit (SHU) dengan nilai antara 0 - 2,000,000. Skala Scoville merupakan ukuran jumlah capsaicin yang terdapat dalam cili. Dalam erti kata lain, Capsaicin merupakan bahan kimia yang mampu memberi rangsangan pedas pada manusia. Ukuran ini telah diperkenalkan oleh ahli kimia Amerika yang Wilbur Scoville.

ha....cm mana? selama nie kite makan cili dlm suhu 50,000 - 250,000 je kn... so, ada lg yg lebih pedas dari 2..ada berani?????

9 comments:

Miss Izah Mohamed said...

HOOH.. AGAK2NYE MACAM MANE LA EH.. TERUS TERJUN LAUT HIRUP AIR KOT.. EHEHE

Princessgathis a.k.a CinTa said...

miss Izah:
hbs air laut 2 kot...hahaha

lionteen said...

cile biase pun lionteen xmkn..
klau cili pedas ni lg lionteen tkut mkn..
nnti meleley je ingus..hehe

Princessgathis a.k.a CinTa said...

lionteen:
xmkn pedas r nie?
ala...xsyok r xmkn pedas...hihihi
bkn stakat ingus je dik, segala air terkeluar...

niesz said...

wa..mau cret-cret..mkn cili nie..hahaha..

Princessgathis a.k.a CinTa said...

niesz:
bkn stakt cret-cret...trus terbakar peyot

eiysya zasya's said...

i pilih yg bell chilie..hahaha~

Princessgathis a.k.a CinTa said...

eiysya:
xaci r..bell chillie xpedas pn...

homosapien said...

Sepedas manapun cili ni, pedas lagi kalau kena 'sound', konferm berdesing telinga bkn je pns lidak tp hati beb?! Ubatnya apa? Sabar.. Itulah ubatnya.. Salam!

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails