21 November 2011

Gempak Santai @ Bukit Gambang Water Park

Salam...Selamat Tengah hari semua...
Cinta nk tanya..korang ada tak terbaca artikal pasal Gempak Santai @ Bukit Gambang Water Park?? kalau sesiapa pembaca tegar harian metro, blh la dptkan tiket nie, tp syg..tarikh dh tutup...kihkihiih...cinta saje je nk tayang tiket yg cinta dpt nie...nk kasi korang jeles..jgn marah.... cinta xder pembaca tegar...kebetulan last week cinta balik kampung, adik lelaki cinta bgtau, lagi pun adik cinta mmg dh cari paper metro tu.. apa lagi, cinta pn cepat2 la gunting die punya kepala paper tu. gunting punya gunting, cinta dpt 50keping keratan akhbar...keesokkannya, cinta pegi la tukar kat NSTP Kuala Terengganu. Ingtkan smpai sana xramai org rupanya smpai luar pintu diorg beratur... beratur la cinta n mr.chocolate. 

klik untuk tumbesaran
die ada syarat2nye... antaranya.. ia boleh ditukarkan 10keping keratan bersamaan 4keping tiket. pastu setiap seorang hanya blh tebus 4 tiket je, apa lagi, cinta kerahkan tenaga adik, my mum n my dad pegi sana... so, kami dapt 20 keping tiket free...wow...!!! best, excited giler oooo....weekend nie kami pegi la bersuka ria...

dapat je tiket nie, cinta terus col sepupu sepapa, sedara mara, ajak pegi...nk tau kegembiraan kami di sana?? nantikan post seterusnya next week k.... =)


Pecal Buah Macang

Salam...
korang sume sihat??? hari nie cinta nk berkongsi 1 resepi. resepi nie fresh dari turun temurun, my mum yg ajar cinta wat makanan nie, mula2 cinta xtau ca ne rupenye, lps masak je, cinta org pertama mkn, mmg best la...tetiba jatuh hati kt makanan nie...meh kite pakat2 cuba... cinta panggil buang ni buah macang, tapi ada sesetengah org panggil buah nie buah bacang..tak tau la yg mana satu..janji ia anak beranak mempelam
klik untuk tumbesaran
PECAL BUAH MACANG @ BACANG

Bahan-bahan
2 Biji buah macang (di cincang @ parut halus2)
1 sudu kecil kerisik
3 cawan santan (jgn terlalu pekat)
3 ekor ikan selayang
3 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
sedikit lada hitam *
garam dan perasa

* ditumbuk hingga halus

Cara Penyediaan
1) Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit garam. kemudian perisikan isi ikan dan tumbuk lumat.
2) Masukkan santan ke dalam periuk. kemudian masukkan bawang yg telah di tumbuk.
3) Masukkan kerisik, kacau hinggan larut dan gunakan api yang perlahan.
4) Masukkan isi ikan, garam dan juga perasa, kacau tanpa henti sehingga mendidih.
5) Elakkan masuk buah macang ketika medidih, kerana nanti buah macang akan lembik, tak sedap. cara hidang, ambil sedikit buah macang yg telah di parut letak dalam mangkuk dan  siram dengan kuah santan tadi. sedap dimakan bersama nasi panas dan budu...kikihiih...

SELAMAT MENCUBA...!!!!!


Dot...dot...

Salam...
lama cinta tak jenguk blog..maklum la bz memanjang... time2 cuti skolah nie la cinta leh rehat skit, masa nie la jgk cinta nk update blog yg dh bersawang nie... bru2 nie cinta berdot..dot..lagi...(wat apam polkadot la...). kali nie order from my best frend... kak fiza...thanx kak, klu nk lagi, order lagi yer....
 

 
Kalau nk order, sila hubungi cinta
Belum Try, Belum Tau


30 October 2011

Pink + Puple dot..dot...

Salam malaysia...

100 Pink + Puple

Hepi Besday Atieyfa 1st Year

Nie order dari cikgu sekolah cinta untuk anakanda tercinta.
kegebuan die membuatkan mulut cinta xberhenti mengunyah satu persatu..kihkihkih.
ala, xla byk sgt cinta but, just 100 biji jer..yg selebihnye..hehehehehe...fhm2 je la....

Semoga Atieyfa suka ngn apam autie yer...:)

berminat??? sila hubungi cinta 
umiey_slamber87@yahoo.com
013-3421612 / 017-3946498 (umiey)
Delivery @ pick up @ pos??? terpulang pada anda
Berapa harganya??? KLIK SINI

apam nie boleh bertahan selama 5 @ 6 hari. xsempat 2hari, mesti dh hbs...kui3....

11 October 2011

KL im coming againz part 2

JOM SAMBUNG CITE TD...
lum habis lagi la...xkan sehari je duk KL kn...

after enjoy kt look out point.. ingt nk g ronda2 bandar KL, tp mr.chocolate bimbangkan kereta, biasa la, kereta cinta kn gelap, kan xpasal2 kene mengadap JPJ dh la malam minggu lak tu. Ok, pagi2 lagi kitrg dh plan nk g jenjalan.. first skali g teman kak nisa p U die, die nk setlekan yuran pengajian die. lepas tu kitrg pn pe lagi planning tghhr ialah..serang restoran kudu kt jalan TAR. restoran die org sentiasa ramai, sbb nasi kandar die mmg best.. meh tgk nasi die, mesti korg meleleh air liuh...

 kan cinta dh cakap....best kan...ada byk lagi lauk2 die, tak terpilih dibuatnye... 
nk tau sedap ke x, try la..

 ha..!!! mesti korang sume xpernah tgk makanan nie kn. nama die Lyi Chee Ko(betul ke tak nie? dh lupa ejaan die cm nie) nk cite skit pasal makanan nie, bnde nie blh di kira dessert la, die wat dari jelly tp sedap sgt2... ada dlm beberapa perisa, yg kuning tu perisa mangga(cinta punya), yang biru tu lemon(kak nisa punya) n yang koko tu kelapa laut (mr.chocolate punya). kesedapannya tak terkira, rasa mangga die macam kite makan buah mangga yg masak. 
Lyi Chee Ko tu ada kt sini la.. Restoran Fend Ikan Bakar kt Petaling Jaya. mengikut sejarahnya, restoran nie bermula dari sebuah lori yang bawak makanan tu.. n last dh jadi besar cm nie. mlm tu cinta sempat gak rase kerang bakar die, mak ai...paste die mmg meletop.. best sgt... cinta dh mula jatuh cinta ngn kedai nie, nanti klu g KL, cinta nk ajak kak nisa dtg sini lagi...

korang ingt peyot kitrg nie kecik ke? balik dari restoran fend, kitrg order lak domino's, bkn 1 keping tp 2 keping...hahaha....hari tu mmg peyot kitrg nie ketat n senak giler... thanx kak nisa..blanjer kitrg..nanti ktrg lak blnja kak erk..hehehe.
Lepas mkn pizza, terus mata layu, ape tak nye, seharian makan je keje. Skali skala jalan2 dpt release tension, selama nie kerja je...xder pn masa nk berehat...ok la sekian saje utk episod jenjalan kali nie...tggu lagi lepas nie yer....

The End....


KL, im coming againz

Helo..!!!
Setelah hampir 2tahun cinta x jenjalan area KL, kini cinta round sungguh2..hehehe.. ala, bkn saje2 g jalan, xkuasa la klu saje2 p jalan2. cinta g sana sbb ada hal yg mustahak, cinta kene attend interbiu kt maju junction. Alhamdulillah interbiu tu berjalan dgn lancar..yg xsangkanya,cinta sorg je yg apply position tu..hehehe, insyaallah klu ada rezeki kt situ, adalah. interbiu je kt KL, tp akan ditempatkan di kerteh, terengganu. demi masa depan, cinta n mr.chocolate pegi la... on da spot lak tu.. company tu col rabu petang, jumaat pagi kene attend interbiu, so balik keje hari khamis, dalam kul 8 lebih (layan cite soffiya dulu ) cinta bertolak ke KL. Stay kt Puchong Hartamas, umah kakak ipar (Kak Nisa). smpai puchong dlm kul 1am. mata cerah lagi...dlm kul 2 @ 3 pagi bru leh tido, pagi esoknye pegi la maju junction. 

Setle interbiu, kami balik umah, tido..Qadar tido semalam..hehehe. So skrg bermula la kisah ronda2 kami... sebelah malam plk, kami pegi ke Look Out Point Ampang. Kami bertiga nie 1st time pegi sana. sesat la jgk...tp best...jelajah kampung org..hahaha. n last, jumpe jgk... 1st smpai atas, teruja yang teramat sgt...leh nampak 1 KL...

 ni pintu gerbang nk menuju ke Public View, kene naik tangga la weh..termengah2 kami...
tp demi hasrat di hati, kami rela

 kami guna kamera biasa je...so gambar x lawa la... seronok sgt tau, rase cm xnk trun jer...


"Wee are finally 300M above sea level..!!"

best kan, ingt malaysia nie xder tempat menarik ker? klu korang nk merase apa perasaan cinta masa duk sana, pegi la mendaki..kihkihkih....


bersambung.....


27 September 2011

Tempahan dibuka sekarang


..::SeDiA MeNeRiMa TeMpaHAn::..

Filling(Inti)
* Blueberry     * Peanut      * Coklat     * Kaya
* Strawberry   * Jem Buah-buahan(citarasa anda)

*Akan dimaklumkan jika kehabisan filling

Harga

Jenis Apam Polkadot
FILLING(Inti)
RM
Biasa
Tanpa filling
Ada filling
50Biji = RM18
50Biji = RM23
Berperisa (coklat, pandanstrawberry, pisang, apple dll)
Tanpa filling
Ada filling
50Biji = RM21
50Biji = RM26


Penghantaran

1) Pos laju
2) Delivery (by Hand)
3) Pick Up

jenis penghantaran pihak kami akan maklumkan setelah mendapat pengesahan dari anda

Cara Pembayaran
1) Pembelian 50 biji hendaklah membuat pembayaran PENUH
2) Pembelian 100 biji ke atas hendaklah membayar 50% deposit (nak bayar penuh apa salahnya..:))
     3) Pembayaran penuh hendaklah dilakukan 2 HARI SEBELUM tarikh tempahan siap.

LAIN-LAIN
1) Tempahan hendaklah dibuat 1 minggu sebelum tarikh tempahan (Lagi awal, lagi baik)
2) Sebarang pertukaran maklumat hendaklah diberitahu melalui SMS SAHAJA. 


KAMI JUGA MENERIMA TEMPAHAN:
* Hantaran Pertunangan & Perkahwinan
* Gift Door
* Sebarang Majlis seperti Birthday, Jamuan DLL
(Di packing oleh pihak kami) 


order from Myra first buyer...sori klu xsedap..nanti i kasi lagi yer...huhuhu


untuk tempahan atau pertanyaan sila hubungi:
017-3946498 (umie)
umiey_slamber87@yahoo.com

18 September 2011

PUDING ROTI BUTTERSCOTCH KAREMEL

baru-baru nie cinta teringin nk mkn puding karemel nk beli cm xcukup, lastly cinta godek2 tenet, tanya pak cik google terjumpe la satu resipi yang menarik minat cinta..cinta dh lupa webxite @ blog mana cinta terjah...byk sgt mencari..cuma ini cinta jatuh hati...
cinta mmg hantu puding karemel, cinta pn try la wat sendiri..sedap tau..huhu(puji diri sendiri) mrs.choclate pn ckp sedap.. kembang semangkuk i kene puji..kui3.. jom salin n try resipi nie...

PUDING ROTI BUTTERSCOTCH KAREMEL
BAHAN KAREMEL:
3 sudu besar gula*
3 sudu besar air*
*Panaskan gula sampai gula cair, tuangkan air dn kacau hingga gula yang berketul menjadi cair. Lepas tu  tuang dalam loyang.

BAHAN B:
Roti Butterscotch (carik-carikkan - di syorkan untuk adunan ini 1 @ 2 keping roti sahaja)
3/4 cawan susu cair
1/4 cawan susu pekat
2 biji telur (pukul dgn garfu dan tapiskan)
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastad

CARA PENYEDIAAN:
1) Kisar ke semua bahan di atas hingga hancur.
2) Tapiskan untuk buang buih(Kalau ada buih, puding akan berlubang-lubang)
3) Tuang ke dalam loyang yang berisi Bahan Karemel tadi.
4) Kukus dalam 20-25minit(jangan kukus terlalu lama, puding akan jadi keras)
5) Bila dah sejuk, terbalikkan
SIAP untuk dihidangkan..sesetengah org suka makan bila kua dari peti ais, tp cinta suka makan time suam2..best tau...

selamat mencuba..:)



12 September 2011

EXAM...EXAM..EXAM....

PEPERIKSAAN???
UPSR?
PMR?
SPM?

Cam ne? dh bersedia ke belum...kepada adik2 yg menduduki UPSR esok dh strt exam... pesanan dari akak, jgn gelabah time jawab exam tau..baca n faham soklan tu elok2... FYI adik cinta pn akan menduduki UPSR esok..same2 la kite berdoa supaya adik2 kite dpt buat yg terbaik... DAN kepada pelajar tahun 6 di TERENGGANU, kekalkan prestasi anda semua dalam mempertahankan prestasi UPSR TERBAIK. setakat nie terengganu telah mempertahankan kedudukan terbaik 9 tahun berturut-turut dalam malaysia..SYABAS TERENGGANU. dan kite perlu berterima kasih kepada guru-guru yang tidak pernah kenal erti penat lelah merka dalam memberi tunjuk ajar kepada adik2 kite...

kepada adik2 UPSR, kt sini akak sertakan jadual kot2 la adik2 xingt..maklumla skrg nie serba canggih:

SELASA 13 September 2011
  • 08:15 pagi — 09:05 pagi – Bahasa Melayu Pemahaman
  • 09:45 pagi — 11:00 pagi – Bahasa Melayu Penulisan
  • 11:45 pagi — 12:25 tengah hari – Mathematics Kertas 2
RABU 14 September 2011
  • 08:15 pagi — 09:15 pagi – Mathematics Kertas 1
  • 09:55 pagi — 10:45 pagi – Bahasa Cina Pemahaman
  • 11:45 pagi — 01:00 petang = Bahasa Cina Penulisan
KHAMIS 15 September 2011
  • 08:15 pagi — 09:30 pagi – Science
  • 10:15 pagi — 11:05 pagi – Bahasa Inggeris Kertas 1
  • 11:45 pagi — 01:00 petang – Bahasa Inggeris Kertas 2
  • 02:30 petang— 04:00 petang – Ujian Aptitud Tahun Enam
Apa itu UJIAN APTITUD TAHUN ENAM????
Satu kertas ujian objektif aneka pilihan mengandungi 3 bahagian. iaitu Kemahiran Berfikir, Kemahiran Menyelesaikan Masalah dan Membuat Keputusan dan Minat, Kecenderungan dan Kesediaan.

TARIKH PEPERIKSAAN
UPSR = 13 SEPTEMBER 2011
PMR = 4 OKTOBER 2011
SPM = 14 NOVEMBER 2011
STPM = 21 NOVEMBER 2011



11 September 2011

"Saya ada 'KAKI' bru"..my princess viva


 Salam....
last week mood cinta mmg down giler nk tau knp? sbb tayar kete cinta wat hal..mklum la dh nk masuk 2tahun, xtukar2 tayar tu..dh la selalu jln jauh...hr sabtu bru nie mrs. chocolate nekad nk tukarkan tayar.. dia usya2 rim...die usya2 tayar... n last die pilih yg cm gmbr dibawah... lawa la jgk... cinta berterima kasih pd somi cinta tu..die sanggup lakukan pe saje demi isteri die tercayang..mekasih sayang...ppiiiwweeetttt....

  bermula lah episod baru pada my princess viva... comelkn...

berakhirlah sudah riwayat die...cian die...terima kasih la coz selama nie die lah yg bwk cinta ke hulu ke hilir...cedey...

tgk tu... mr.chocolate xhbs2 ngn tayar barunya...biasala mula2..mmg sayang...kihkih...siap warning lagi...
"yang..nanti bwk kete molek2 neh, jgn langgar lubang2"
"baiklah bang.."
ayat tu sentiasa diulang..smpaikan cinta nk pegi kerja pagi2 buta, die pesan lagi....

So, skrg my princess viva akan disolek oleh mr.chocolate..wait n see je la apa yg akan terjadi pada my princess..harap2 ia akan bertambah comel...:)

sekali lagi..terima kasih suamiku....




08 September 2011

Fabric Wash

Salam kawan2....:)
apa tu? ada yang tahu, dan ada yg xtau bende alah nie... bende ni adalah fabric wash keluaran Noor Arfa
fabric wash nie sesuai untuk kain sutera, batik dan fabric yg lembut2. Ia selamat digunakan dengan pembersihan terbaik. Tiada kesan sampingan pada tangan, pakaian dan alam sekitar.

Jimat duit, xyah hntr dobi..huhuhu..
Arfa Silk Care nie untuk cucian tangan je tau.
cara die: masukkan 10ml Arfa silk Care untuk 4 liter air. pastu basuh cam biasa, korang jgn la sental kuat sgt..xsayang kain ke..hehe. last, korang jemur TAPI, elekkan jemur baju ke pancaran matahari secara langsung tau...beli kain mahal2 nanti cepat rosak n warna pudar plk...

Harga dia mmg xmahal, RM10 je, anggaran 1botol boleh 50cucian...kalau sape2 nk beli leh la contact cinta yer..beli byk2 lagi untung...hehehe

ARFA SILK CARE
kandungan: 500ml
berat : 550gram
RM 10
Sila hubungi Cinta(Umie) : 017-3946498 / 013-3421612

05 September 2011

MyBro dh bertukar status...

Selamat Bertunang...!!!

2 syawal baru-baru nie my bro bertunang...tahniah... semoga cepat2 langsungkan yer...
majlis yg serba serdahana..semoga mendapat keberkatan dariNya
Semoga cepat2 ke jinjang pelamin ye...
SHAHRIL & AISHAH




gmbr kredit by fitri mokhtar...

23 August 2011

uhukk..uhukk..uhukk....

uuhhuukkk...uuhhuukkk...uuhhhuuukk.....
bulan2 ramadhan nie mcm2 kita di uji...sebagai contoh cinta sakit tekak...ya Allah, hnya Dia je tahu betapa peritnya tekak nie...tp sume tu dugaan..batuk + Selsema + demam pakej yg complete. mujur la cinta kt kmpung, leh la rest skit...klu keje, kompem2 cinta MC. Kt kampung lak mak sdara n spupu  n adik2 duk pot pet..pot pet ckp yg cinta nie alahan...kuikuikui... klu alahan xder hal la..nie tak, nk wat cm ne xder rezeki lagi...sabor ye kaum kerabat sekian...hihihi

So mr.chocolate kesian tgk cinta duk batuk je, die pn belikan air asam jawa.. nk dijadikan cite..cinta dulu mmg anti air asam jawa, tp skrg i fall in love..kihkihkih.. tiap kali p kedai mesti jenguk air asam jawa.
pilihan cinta minuman asam jawa ADABI. brand lain xleh blah...xrase asam jawa pn...
Now, mr.chocolate plk yg sakit tekak, berjangkit la tu..sabau je sayang... suruh minum air asam jawa xnak...huh...

kepada yang sakit tekak dibulan pose, bykkan minum air putih time berbuka dan sahur...



22 August 2011

DUIT pn ada FB tau....

Apa terjadi kalau dunia facebook xada...korg ada terfikir tak apa yg korg sedang buat klu fb xada? mejoriti kite sume ada fb..xkira la kecik, besar, tua muda...sume ada fb... yang bestnye...DUIT pn ada fb tau...tak caya? tgk gmbr tu..cinta dpt gmbr nie dari emel cinta...xtau l sapa yg menghantarnye..lucu plok klu baca...
tak tau la betul ke tak..mgkin ada yg mereka2...tp untuk menghiburkan diri...best ntok dibaca...

klik utk tumbesaran



Kad Raya Untuk Semua

Celamat Ari Raye...
Copyright By Princessgathis

Kepada semua kawan2...guru2... sedara mara.... cinta n mr.chocolate ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri..maafkan segala kesilapan kami jika ada yg tersinggung dgn kata2 kami...maafkan kami.. semoga ikatan antara kita kembali bersinar...SALAM LEBARAN DARI KAMI...



21 August 2011

KaLaU & JiKa SUAMI

SUAMI

KALAU & JIKA SUAMI
KALAU SUAMI JIKA SUAMI
Kalau suami mula berahsia, Itu tandanya dia tak setia Jika suami sayangkan isteri, Dapat gaji semua diberi
Kalau Suami meninggi suara, Itu tandanya dia dah ada mak we Jika suami sayangkan isteri, Kerja rumah rela dikongsi
Kalau suami mengaku bujang tua, Itu tandanya dia nak ngurat anak dara Jika suami sayangkan isteri, Kemana sahaja dibawa pergi
Kalau suami selera tak ada, Itu tandanya dia nak pasang dua Jika suami sayangkan isteri, Status berkahwin bangga sekali
Kalau suami lambat balik aje, Itu tandanya dia dh syok kat department die Jika suami sayangkan isteri, SMS dikirim tanda rindu dihati
Kalau suami suka tidur di ruang tamu, Itu tandanya dia dh jemu Jika suami sayangkan isteri, Kongsi masalah nasihat dikasi
Kalau suami mlm jumaat buat tak tahu, Itu tndanya xlama lagi hidupmu bermadu Jika suami sayangkan isteri, Diberi ciuman setiap pagi
Kalau suami garang macam singa, Itu tandanya hati dia tak cinta Jika suami sayangkan isteri, I Love U, I Miss U setiap hari
Kalau suami asyik komplen aje, Itu tandanya dia dah tak suka Jika suami sayangkan isteri, Isteri gemuk dikatakan seksi
Kalau suami mula sepak terajang ke muka, Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA Jika suami sayangkan isteri, Cintanya suci hingga ke mati

PESANAN KEPADA ISTERI-ISTERI
Adakah SUAMI kita tergolong dlm kategori JIKA SUAMI atau KALAI SUAMI?
JIKA SUAMI lebih byk dari KALAU SUAMI maka bersyukurlah kerana
rumahtangga anda umpama SYURGA
TETAPI...KALAU SUAMI lebih byk dari JIKA SUAMI maka berhati-hatilah wahai kaum isteri jgn sampai rumahtanggamu umpama NERAKA

PERINGATAN KEPADA SUAMI-SUAMI
Bukanlah lebih baik jadikan rumahtangga itu SYURGA dari menjadikan ia NERAKA????
JANGAN ANDA MERASA MENYESAL KERANA MENCINTAI ISTERIMU..KERANA DIALAH BIDADARIMU DI DUNIA INI... DAN JANGANLAH ANDA SERONOK MENZALIMINYA KERANA DOA ORANG TERANIAYA DITERIMA TUHAN YANG MAHA ESA....










Jom Exercise

Latihan nie blh dibuat bulan2 pose nie..mknlumla nk mkn minum pn xleh...so, jom exercise....
Kalau dah stress atau mengantuk sangat kat opis amik masa 7 minit utk buat senaman ringan ni...
ikut la arahan betul2....

ni ala taichi skit la..sebab intro dan warming up

tirula macam ni untuk melegakan bahu dan leher

waa..wa..aaaa......

gerak kekanan kemudian ke kiri

gerak ke kiri kemudian kenanan

ikut je la...jangan terpusing kepala udah la....

Tepuk kuat-kuat kt dahi...ni untuk hilangkan mengantuk

Dah tu buat pergerakkan tangan dan badan, buat macam happy jer...

Kemudian goyangkan kaki dan badan sedikit, buat macam xder masalah

Buat secara aggresive pula...jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress

pusingkan kepala....

Tengok muka kat sermin sambil goyang2..lawa tak?...

akhir sekali buat joget kucing

Kalau tak hilang juga, ambil bantal p tidur kt ceruk mana



16 August 2011

Puding Karemel Butterscotch

Baru-baru nie, cinta meluangkan masa ntok mengodek2 resipi.. tup2 terjumpe resipi nie... puding nie mmg peberet cinta.. nk beli mmg mahal...baik wat sendiri..sedap pn sedap... klu korg nk rase sedap ke tak, try la... time2 pose nie, cuba wat kuih sendiri...


BAHAN KAREMEL
3 sudu besar gula *
3 sudu besar air *
* panaskan gula sampai cair, bila dh cair tuangkan air, kacau hingga larut. Tuang dalam Loyang
BAHAN B
Roti Butterscotch (terpulang nk berape keping, tp cadangan untuk adunan ini, 1 @ 2keping. –carik-carikkan)
¾ cawan susu cair
¼ cawan susu pekat
2 biji telur(pukul dalam mangkuk sampai berbuih kemudian tapis utk buang buih)
1 sudu the esen vanilla
1 sudu besar tepung kastad
CARA PENYEDIAAN
1)      Kisar  kesemua bahan di atas hingga hancur kecuali BAHAN KAREMEL. Tapiskan untuk buang buih(kalau ada buih, puding akan berlubang). Tuang dalam Loyang yang berisi BAHAN KAREMEL tadi
2)      Kukus selama 30minit
3)      Setelah sejuk, terbalikkan. Sedia untuk di hidang

SELAMAT MENCUBA...!!!



11 August 2011

Teknik Membaca Berkesan

TEKNIK MEMBACA PQRST

Sistem PQRST adalah satu teknik membaca yang diperkenalkan oleh Thomas, Ellen Lamar; Robinson, H. Alan dalam buku mereka yg bertajuk "Improving Reading In Every Class".

Berikut adalah 5 langkah yg menjadi tunjang Teknik Membaca PQRST ini.

(a) Preview (Tinjau)
Preview. TINJAU tajuk-tajuk pada keseluruhan buku atau bab tertentu dengan memberi perhatian kepada tajuk-tajuk besar dan kecil padanya. Tujuan utama proses meninjau ini adalah untuk anda mendapatkan gambaran keseluruhan tentang isi-isi penting pada buku atau bab-bab dalam buku itu. dengan mendapat gambaran segera tentang kandungan buku itu, fakiran anda akan lebih tertumpu kepada isu-isu utama yang dibincang atau diutarakan pada buku tersebut.

(b) Question (Soal)
Question. SOAL diri anda dengan menjadikan tajuk besar dan kecil dalam bab itu sebagai soalannya. Misalnya, tajuk bagi seksyen ini ialah Meningkatkan Mutu Pembacaan. Jadi, bentuk soalan yang boleh anda buat ialah "Bagaimana saya dapat meningkatkan mutu pembacaan saya?" Dengan adanya soalan itu semasa anda membaca, tumpuan fikiran anda akan lebih fokus kepada mencari jawapan atau jawapan2 tentang soalan yang tertumpu pada fikiran anda pada ketika anda membaca.

(c) Read (Baca)
Sambil MEMBACA bahan bacaan anda, tumpukan perhatian untuk mendapatkan jawapan bagi soalan yang anda telah timbuklan itu. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat membantu proses pemahaman serta pengingatan anda terhadap idea-idea utama bahan yg dibaca.

(d) Self-Recitation (Mengimbas Kendiri)
MENGIMBAS KENDIRI ialah satu proses di mana anda mencuba ingat fakta-fakta utama bab atau bahan yg anda telah baca. Tujuan utamanya ialah mengingat semula apa yg anda telah baca iaitu dengan menggabungkan semua proses (b), (c), dan (d) secara serentak.

(e) Test (Uji)
UJI diri anda setelah hbs membaca keseluruhan bab. Fikirkan berapa banyakkah idea-idea drpd bab yg baru anda baca itu dpt anda ingati. Pada peringkat inilah anda harus mula menyimpan apa yg telah anda pelajari ke dlm ingatan jangka panjang anda.

Dengan menggunakan Teknik Membaca PQRST. masalah terlalu banyak untuk dibaca akan dapat anda atasi. Teknik Membaca PQRST ini memudah dan mempercepatkan proses pembacaan serta pengingtan anda.



10 August 2011

Sape cakap teganu tak der i-city?

Salam...last week cinta balik kg..seronok sgt..lama xbalik, pe lagi round bandar la...sape ckp ganu xder tmpat menarik..ada tau... 1st tmpt yg cinta suka lepak Taman Warisan..tmpat die bru dibina..cantik sgt..tmbah pulak time2 mlm...yg terbaru...Taman Warisan dh ada mini i-city..khkihkih....

 


walaupun mini i-city ni xseindah i-city sebenar...tp cinta berbangga krn teganu pn telah meningkat kemajuannya. hrp2 lepas nie taman warisan akan bertambah lawa la...

datang la melawat Terengganu

09 August 2011

On Da Spot-----Kolumpo

Salam...setelah sekian lama cinta xberhijrah ke kolumpo, hari khamis bru nie on da spot cinta pegi... kesnye cm nie... lps berbuka puasa, my dad ajak p kolumpo sbb nk angkat barang my bro, die dh hbs kontrk keje kt sana. hajat dihati nk jd penumpang my dad je, tp my mum n adik2 nk p jgk.. pe lagi konvoi 2bji kete la.. tp selalu kene tinggal, mana taknya..viva nk race ngn toyota triton. mana mampu woi... drive le slow2...dlm kul 10pm kitorng bertolak dari rmh, masuk kul 2 3 am mr.chocolate dh layu... mujur la air kopi ada... cinta xleh tido, kesian kt die drive sorg2. kami bersahur kt genting sepah, smpai situ dlm kul 4, kitrg sempat lelap mata sekejap. 


singgah rehat di rmh adik kt shah alam..dlm kul 10 kua jln2 kt kolumpo. dh la time2 pose..dugaan berjalan di bln pose.. kami xbalik terus, kami berehat rmh kak ipar kt puchong, tp my dad n my mum dh balik... dlm 2am kami bertolak balik...letih yg teramat sgt.. tp kami enjoy....

p/s: thanx kak nisa, belanja nasi arab, best sgt2...

31 July 2011

Ketahui 30 Hari Fadhilat Ramadhan

30 Fadhilat Bulan Ramadhan




HARIFADHILAT PUASA
1 Dosanya keluar seperti ia baru di lahirkan ibunya.
2 Dosanya di ampuni, begitu pula dosa kedua ibu bapanya jika keduanya itu orang mukmin.
3 Di panggil oleh malaikat dari bawah Arasy dengan seruan: “Mulailah kamu beramal sebab Allah telah mengampuni dosamu yang telah lalu”.
4 Di beri pahala yang sama, dan pahala orang-orang yang membaca Kitab Taurat, Injil, Zabur dan Al-Quran.
5 Di beri pahala seperti orang yang melakukan sembahyang di Masjidil Haram di Makkah, Masjid An-Nabawi di Madinah dan Masjid Al-Aqsa di Palestin.
6 Di beri pahala seperti pahala malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur, batu-batu serta pasir turut sama memohonkan ampun baginya.
7 Seperti orang yang hidup pada zaman Nabi Musa dan membantunya hingga dapat mengalahkan Fir’aun dan Haman.
8 Di berikan oleh Allah segala apa yang pernah di berikan kepada Nabi Ibrahim ‘alaihisalam
9 Seperti pahala beribadah kepada Allah yang di lakukan oleh Nabi Muhammad S.A.W
10 Di kurniakan oleh Allah kebaikan dunia dan akhirat
11 Keluar dari dunia seperti pada hari dilahirkan dari kandungan ibu bersih daripada segala dosa
12 Datang di hari kiamat dengan keadaan mukanya bercahaya dan bersinar bagaikan malam bulan purnama.
13 Datang di hari kiamat dengan keadaan aman dari segala kejahatan.
14 Disaksikan oleh para malaikat, kalau dia telah melaksanakan solat tarawih maka pada hari kiamat ia akan di bebaskan oleh Allah dari segala mudarat.
15 Di minta ampun oleh para malaikat, oleh malaikat yang memikul Arasy dan Kerusi.
16 Di bebaskan dari api neraka dan dapat masuk syurga.
17 Di beri pahala seperti pahala para Nabi.
18 Di seru oleh para malaikat, “Wahai hamba Allah, bahawasanya Allah telah redha kepadamu dan kepada orang tua kamu”.
19 Di angkat darjatnya ke dalam syurga firdaus.
20 Di beri pahala para syuhada dan salihin.
21 Di bina rumahnya dari nur di dalam syurga.
22 Kelak di hari kiamat ia akan datang dengan aman dari segala kesusahan dan dugaan.
23 Di bangunkan sebuah kota untuknya di syurga
24 Di beri pahala yang berupakan dua puluh empat permohonan di kabulkan.
25 Di hapuskan dari seksaan kubur.
26 Pahalanya diangkat selama empat puluh tahun.
27 Dalam melintasi sirat (jambatan) pada hari kiamat kelak, dia akan dapat melintasi dengan laju bagaikan kilat menyambar.
28 Allah mengangkat dengan seribu darjat di syurga.
29 Diberi pahala seribu haji yang mabrur.
30 Di panggil dan di persilakan oleh Allah, wahai hambaku, makanlah buah-buahan syurga dan mandilah dengan air salsabil (air syurga yang sedap di minum) serta minumlah dari telaga kausar. Akulah Tuhanmu dan engkau hambaku...


::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails