28 July 2011

Membuang File Yang Tidak Terpakai Dari System Komputer

gambar sekadar hiasan

Geram tak kalau PC @ Lappy kita lembab cm siput...rasenye si[ut xlembab cm tu..hehehe... cinta nk kongsi skit cm ner nk lajukan PC @ Lappy korg sume...Dalam sedar tak sedar, komputer akan menjadi lambat sebab ada file2 yang tidak terpakai yang kite sume xnampak bnde tu, secara tak langsung hard disk kita penuh...

meh cuba cara cinta nie...cara nie selamat, ia x kan merosakkan atau delete file2 window, die cume buang yg tidak terpakai jer....

Ikuti langkat ini....

1. Buka notepad : Tekan START > All Program > Accessories > Notepad
2. Copy code dibawah:

@echo off
echo loading ......
del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
del /f /s /q %systemdrive%\*.log
del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
del /f /s /q %systemdrive%\*.old
del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
del /f /s /q %windir%\*.bak
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\recent\*.*"
echo OK!
echo. & pause

3.Savekan sebagai CleanOldFile.bat atau AnyFile.bat
4. Klik 2 kali pada file .bat tersebut dan tunggu proses pembersihan/pembuangan selesai

* Jalankan file .bat ini sekali seminggu bagi memastikan prestasi komputer anda sentiasa berada dalam keadaan yang baik

cinta dh try wat..skatakt nie ok je. sbb komputer cinta nie xder la selembab sgt...hehehe... korang cuba la...

SELAMAT MENCUBA..!!!!





No comments:

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails