16 August 2011

Puding Karemel Butterscotch

Baru-baru nie, cinta meluangkan masa ntok mengodek2 resipi.. tup2 terjumpe resipi nie... puding nie mmg peberet cinta.. nk beli mmg mahal...baik wat sendiri..sedap pn sedap... klu korg nk rase sedap ke tak, try la... time2 pose nie, cuba wat kuih sendiri...


BAHAN KAREMEL
3 sudu besar gula *
3 sudu besar air *
* panaskan gula sampai cair, bila dh cair tuangkan air, kacau hingga larut. Tuang dalam Loyang
BAHAN B
Roti Butterscotch (terpulang nk berape keping, tp cadangan untuk adunan ini, 1 @ 2keping. –carik-carikkan)
¾ cawan susu cair
¼ cawan susu pekat
2 biji telur(pukul dalam mangkuk sampai berbuih kemudian tapis utk buang buih)
1 sudu the esen vanilla
1 sudu besar tepung kastad
CARA PENYEDIAAN
1)      Kisar  kesemua bahan di atas hingga hancur kecuali BAHAN KAREMEL. Tapiskan untuk buang buih(kalau ada buih, puding akan berlubang). Tuang dalam Loyang yang berisi BAHAN KAREMEL tadi
2)      Kukus selama 30minit
3)      Setelah sejuk, terbalikkan. Sedia untuk di hidang

SELAMAT MENCUBA...!!!



No comments:

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails