24 February 2011

Last Day

Assalamualaikum dan salam 1 MALAYSIA...
24 Februari 2011, hari terakhir cinta die Sekolah Kebangsaan Lembah Jaya, Setiu. mulai 1 Mac 2011, cinta akan berkhidmat di Sekolah Kebangsaan Seri Kemaman, Chukai. cinta mual berkhidmat di sekolah ni start 1 nov 2009, 1001 kenangan yg tercipta disini...suka...duka...gelak..tawa...sume disini.. terlalu sukar untuk cinta melupakan semua kenangan itu. tp setiap orang perlu tinggalkan apa yg kita suka dan sayang, tetapi kite tidak boleh lupakan kenangan, kerana kenangan sukar dicipta tanpa kawan @ insan lain disisi..
 ~~~SECEBIS UCAPAN~~~
 
 Kepada kak Faezah:
"kak, terima kasih byk2...kak byk tlg umie...umie xkan lupa jasa2 kak..kak jgn lupa umie neh, contact2 la umie... Kalu ader salah silap umie, umie nk mntk maaf erk...klu ader masa,kita jumpe lagi neh...."

 kepada my ex-housemate..Wee:
"terima kasih juga pada wee yang sanggup bagi tumpang rmh die selama nie...semoga hajat wee nk balik sarawak tercapai..kene bodet GB lagi wee...hehehe... umie nk mintak maaf ngn wee klu umie ader wat salah ngn wee...dunt forgt me k...gmbira dpt kenal wee...."

 Kepada Housemate cinta...Na:
"Aku nk ucap terima kasih juga kt mg, selama kite jadi housemate nie, byk suka duka kite...jgn tkt duk rmh tu neh, klu bunyi nape2..wat dok tahu jer..hehehe, klu wat bunga kertas ke, mkn nasi air ker, ingat la aku neh..semoga housemate baru nie sekepala ngn mg...hehe... se agi, aku nk mintak maaf n halalkan segalanya..klu ader aku wat salah, maafkan aku neh..ader masa kite jumpe lagi."

 kepada Nor:
"x dok doh la kawan yg suka makan..hehe...(tgk la body kite kn? hehehe)... geng nk g jln2 pn xdok dh.. Nor, aku nk mintk maaf la ngn mg klu aku ader salah dan silap...n terima kasih byk2... klu mkn spageti tu ingt aku neh... lps nie klu mg nk meluahkan sesuatu, msg2 la kau..aku sudi lagi mendengar luahan hati mg... akukan pendengar setia mg..hehe"


kepada sume guru2 SK Lembah Jaya:
TERIMA KASIH
itu je yg dpt umie ucapkan...cikgu sume byk menolong umie...

16 February 2011

Mengimbau kenangan lama

Cuti Maulidur rasul semalam, cinta pegi melawat adik cinta kt SMTeknik Wakaf Tembusu...
excited giler pegi sana..sbbnya, mengimbau kenangan lama. cinta pn sekolah kt situ jgan dulu, tahun 2003/2004
lps jumpe adik cinta..jln2 sekitar sekolah die....
setiap sudut terkenangan segala-galanya...rindu sgt2...
yang bestnye..terkenangan kenangan bersama hubby cinta Mr.Chocolate..kihkihkih..
cinta kami berputik di situ..winnkkk..:)
Gate sekolah.....

 Taman tempat cinta selalu lepak ngn kawan2..TAMAN KONTESTUAL
(sume kwn2 Pengurusan Perniagaan, cinta rindu amat sama kamo)




Kekadang sedih jgk, kadang2 gmbira.. kenangan tetap kenangan...
kita hanya mampu mengimbaunya sahaja...
semoga kawan2 seperjuangan cinta berjaya walau dimana mereka berada
jgn lupa contact yer...huhuhu

09 February 2011

eBook E11..canggih...canggih....

7 Februari 2011, Pembahagian ebook kepada pelajar tahun 5. untung budak2 sekarang kn...kecik2 dh blh guna ebook sendiri... ni la kelebihan pelajar di terengganu...harap2 terengganu akan mendapat negeri contoh dalam pembelajaran... ebook kali nie amat canggih dari yg sebelumnya..
nie contoh ebook tu




Description:
10.1” LCD
INTEL ® ATOM ® N455, 1.66GHz, 512K Cache
1GB  DDR3 RAM
160GB HDD
TPM & G-Sensor
3 Cells Battery
1.3MP camera
WiFi
 
bestkan...dh la guna window 7...canggih betul la bdk2 skrg....

07 February 2011

Fakta I/C

Semalam cinta ader terima emel daro seseorg tentang i/c @ kad pengenalan.. jom kite baca ape faktanya..menarik sgt...


~ Sejak 1990, setiap warganegara Malaysia diberikan satu set nombor 12-digit yangunik dalam format TTBBHH-NN-###J sebagai nombor kad pengenalan. Kumpulan digit pertama (TTBBHH) merupakan tarikh lahir pemilik KP. Kumpulan kedua (NN) pula merupakan kod negeri lahir, iaitu 01-13 untuk negeri-negeri, 14-16 untuk Wilayah Persekutuan dan kod 71 jika lahir di luar Malaysia. Bagi anggota polis, kod yang digunakan ialah 88 manakala untuk anggota tentera, kod yang digunakan ialah 99. Namun begitu apabila seseorang anggota polis atau tentera menamatkan perkhidmatan mereka, nombor kad pengenalan mereka akan ditukar kepada kod nombor asal tempat kelahiran mereka. Kumpulan nombor terakhir (###J) merupakan nombor siri yang dijana secara rawak oleh sistem komputer Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia.

~Sebagai pembezaan di antara pemegang MyKad lelaki dan perempuan, nombor terakhir dalam siri nombor kad pengenalan telah di sesuaikan mengikut jantina pemegang di mana sekiranya pemegang MyKad mempunyai siri nombor terakhir berangka genap, jantina pemegang adalah wanita. Manakala jika pemegang MyKad mempunyai siri nombor terakhir berangka ganjil, jantina pemegang adalah lelaki.

~ dkt muka belakang mykad, kita bleh taw dh brapa kali tkr ic..tgok nom siri..contohnya

570831-12-5114-
02-01

(02) menunjukkan, org tu dh 2 kali tukar mykad.


~ klu kt nombor mykad ada tanda (*), contohnya
570831-12-5114*.. yg nie mknanya, tarikh lahir pd no mykad dia tu, bkn tarikh lahir sbenar, tp tarikh dia mndaftar ic

~klu sape2 ada lampu pengesan duit palsu tu, klu 
korg suluh dkt mykad, korg akan jmpa ada 1 lg gambar tersembunyi..

~ Untuk anda yang ingin menyemak butiran pada cip MyKAD anda, anda boleh melakukannya melalui decoder Astro anda. 

Cukup ikuti langkah-langkah berikut:
1. Hidupkan anda TV & decoder Astro 
2. Pergi ke saluran 800 (ini akan memakan masa 10 saat untuk load) 
3. Setelah menu Astro Interaktif datang pada, tatal ke bawah dan pilih 'MyKad' pilihan. 
4. Masukkan MyKad anda di slot kedua decoder Astro anda. Tadaa! butiran MyKad anda akan muncul di skrin TV. 

(hmm rmi yg ckp dh tk bleh..hmm..dulu bleh, skg dh tk bleh la kot..hehehehe)

Hanya dengan mengeluarkan kad anda dan masukkan seterusnya 
jika anda ingin check MyKads lebih.
Perhatikan data peribadi anda (terutama agama) dan jika anda mengesan kesalahan, dengan cepat pergi ke bahagian pendaftaran terdekat dan mendapatkannya diperbaiki. 

kad kedit pon bleh jga!!!

tq 
JPN.GOV and WIKIPEDIA 

06 February 2011

Virus Yang Merbahaya

Sekian lama cinta godek2 internet..n cinta ader terjumpe 1 fakta @ artikal yg menarik minat cinta utk di kongsi bersama... VIRUS YANG MERBAHAYA menarik kn..jom tgk ape yg bahayanya....

1.Storm Worm
Muncul tahun 2006, disebut “Storm Worm” kerana tersebar via email dengan tajuk “230 dead as storm batters Europe”. Storm worm adalah program Trojan house. beberapa versinya boelh buat komputer menjadi bots. Atau biasa digunakan hacker untuk spam mail melalui internet.


2. Leap-A/Oompa- A
Mac yang punya konsep security through obscurity yakin tidak akan terserang virus kerana OS nya sistem tertutup. Tapi tahun 2006, virus Leap-A atau 
biasa disebut Oompa-A muncul.Tersebar melaui iChat pada Mac. Setelah Mac terserang, virus itu akan mencari kontak melalui iChat dan kirim pesan ke tiap kontak itu. Pesannya itu berisi file corrupt yang berbentuk JPEG. Memang tidak berbahaya, namun hal ini menyatakan bahawa masih mungkin akan ada virus berbahaya yang menyerang MAC.


3. Sasser and Netsky
Penciptanya adalah orang Jerman berumur 17 tahun, Sven Jaschan. Sasser menyerang Microsoft Windows. Sasser ini juga tersebar via email. Tapi jika satu komputer bersambung (connect ke komputer yang kena virus ini. Virus ini membuatkan komputer tidak boleh shutdown tanpa unplugged. Netsky tersebar melalui email dengan 22 Kb attachment file dan jaringan Windows.dan membuat serangan DoS. Sven Jaschan tidak dipenjara hanya diberi masa percubaan 1 tahun 9 bulan, kerana umurnya masih di bawah 18 tahun.
4. MyDome (Novarg)
Mulai menyerang tanggal 1 Februari 2004, virus ini merupakan backdoor di OS. Pertama kali tanggal 1 itu mulai DDoS. Kedua, tanggal 12 Feb, virus ini berhenti menyebar dan mulai buat backdoors. MyDoom menyebar via email, selain itu selalu search di search engines, seperti Google mulai menerima jutaan permintaan pencarian dan loadingnya lambat sampai akhirnya crash. Gara gara MyDoom, Senator US Chuck Schumer mengajukan pembuatan National Virus Response Center.


5.SQL Slammer/Saphire
Muncul Januari 2003, tersebar dengan cepat dalam capaian internet. Waktu itu membuatkan layanan ATM Bank Amerika crash, hancurnya layanan 911 Seattle, dan Continental Airlines membatalkan beberapa penerbangan kerana error check in tiketing. Menyebabkan kerugian lebih dari $1 million sebelum dipacthed.


6.Nimda
Ini juga tahun 2001, asala dari perkataan “admiN”. Penyebarannya sangat cepat, menurut TruSecure CTO Peter Tippet, Nimda hanya memerlukan 22 minit buat menjadi Top Ten ketika itu. Target nya server2 Internet, menyebar melalui capaian Internet. Nimda akan menghasilkan backdoor ke OS. jadi penyerang boleh akses ke server dan berbuat apa saja Nimda juga menjadi DDoS.


7.Code Red & Code Red II
Muncul musim panas 2001, menyerang OS Windows 2000 & NT. Virusnya akan menyebabkan buffer penuh dan "memakan" semua jumlah memori. Paling teruk ialah waktu berhubungan White House, semua komputeryang kena virus ini bakalan automatik akses ke web server di White House berasingan, akhirnya overload, alias serangan DDoS. Akhirnya Microsoft lumpuh patchnya ketika itu.

  
8.The Klez
Nongol tahun 2001, menyebar via email, replikasi terus kirim ke pengguna pengguna di address book.Menyebabkan komputer tidak boleh beroperasi,dan mematikan program antivirus.

9.ILOVEYOU
Habis “Melissa”, muncul dia dari Filipina, bentuk nya worm, program standalone dapat mereplikasi sendiri. Menyebar via email, tajuknya ”surat cinta” dari pengodam rahsia . Original file nya LOVE-LETTER- FOR-YOU.TXT. vbs. VBS singkatan Visual Basic Scripting. Penciptanya adalah Onel de Guzman dari Filipina.



10.Melissa
Dicipta pada tahun 1999 sama David L Smith, basicnya Microsoft Word macro. Menyebar via email dengan dokumen “Here is that document you asked for, don’t show it to anybodey else.”. Kalau dibuka, virus akan replikasi dan automatik mengirim email ke top 50 di address book email. Smith dipenjara 20 bulan dan didenda $5000 dan dilarang akses komputer tanpa pengawasan.

Begitulah sejarah virus virus paling membahaya sedekad lalu...
mungkin sekarang nie virus virus yang dicipta adalah lebih extreme..

01 February 2011

1000 wow..!!!!

Tak sangka dalam diam diam...cinta dh mempunyai friends dlm fb dh mencecah 1000
walaupun rakan2 blogger yg lain dh mencecah beribu2 kawan, tp cinta bangga kerana 1000 nie ada lah semua kawan2 cinta dari sekolah rendah hingga skrg yg cinta kenal, yg xknl cinta dh remove..(sowi yer..)
terima kasih la sbb sudi jadi kawan cinta..semoaga persahabatan kite akan terus berpanjgan erk, (walaupun fb xder)..kihkihkih

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails