31 July 2011

Ketahui 30 Hari Fadhilat Ramadhan

30 Fadhilat Bulan Ramadhan




HARIFADHILAT PUASA
1 Dosanya keluar seperti ia baru di lahirkan ibunya.
2 Dosanya di ampuni, begitu pula dosa kedua ibu bapanya jika keduanya itu orang mukmin.
3 Di panggil oleh malaikat dari bawah Arasy dengan seruan: “Mulailah kamu beramal sebab Allah telah mengampuni dosamu yang telah lalu”.
4 Di beri pahala yang sama, dan pahala orang-orang yang membaca Kitab Taurat, Injil, Zabur dan Al-Quran.
5 Di beri pahala seperti orang yang melakukan sembahyang di Masjidil Haram di Makkah, Masjid An-Nabawi di Madinah dan Masjid Al-Aqsa di Palestin.
6 Di beri pahala seperti pahala malaikat yang tawaf di Baitul Ma’mur, batu-batu serta pasir turut sama memohonkan ampun baginya.
7 Seperti orang yang hidup pada zaman Nabi Musa dan membantunya hingga dapat mengalahkan Fir’aun dan Haman.
8 Di berikan oleh Allah segala apa yang pernah di berikan kepada Nabi Ibrahim ‘alaihisalam
9 Seperti pahala beribadah kepada Allah yang di lakukan oleh Nabi Muhammad S.A.W
10 Di kurniakan oleh Allah kebaikan dunia dan akhirat
11 Keluar dari dunia seperti pada hari dilahirkan dari kandungan ibu bersih daripada segala dosa
12 Datang di hari kiamat dengan keadaan mukanya bercahaya dan bersinar bagaikan malam bulan purnama.
13 Datang di hari kiamat dengan keadaan aman dari segala kejahatan.
14 Disaksikan oleh para malaikat, kalau dia telah melaksanakan solat tarawih maka pada hari kiamat ia akan di bebaskan oleh Allah dari segala mudarat.
15 Di minta ampun oleh para malaikat, oleh malaikat yang memikul Arasy dan Kerusi.
16 Di bebaskan dari api neraka dan dapat masuk syurga.
17 Di beri pahala seperti pahala para Nabi.
18 Di seru oleh para malaikat, “Wahai hamba Allah, bahawasanya Allah telah redha kepadamu dan kepada orang tua kamu”.
19 Di angkat darjatnya ke dalam syurga firdaus.
20 Di beri pahala para syuhada dan salihin.
21 Di bina rumahnya dari nur di dalam syurga.
22 Kelak di hari kiamat ia akan datang dengan aman dari segala kesusahan dan dugaan.
23 Di bangunkan sebuah kota untuknya di syurga
24 Di beri pahala yang berupakan dua puluh empat permohonan di kabulkan.
25 Di hapuskan dari seksaan kubur.
26 Pahalanya diangkat selama empat puluh tahun.
27 Dalam melintasi sirat (jambatan) pada hari kiamat kelak, dia akan dapat melintasi dengan laju bagaikan kilat menyambar.
28 Allah mengangkat dengan seribu darjat di syurga.
29 Diberi pahala seribu haji yang mabrur.
30 Di panggil dan di persilakan oleh Allah, wahai hambaku, makanlah buah-buahan syurga dan mandilah dengan air salsabil (air syurga yang sedap di minum) serta minumlah dari telaga kausar. Akulah Tuhanmu dan engkau hambaku...


Sayangi Pendengaran Anda

 Salam...
AudioLab korang pernah dgr tak psl Care Centre nie? B4 this, cinta pn xpernah dgr...hehehe.
cinta g sini bkn cinta yg bermasalah... my mum-in-law yg nk wat bende ni...biasa la, kita nie manusia byk yg berpenyakit..makin tua, makin byk... makan ubat tu..ubat nie...pastu effect die cm nie la... my mum-in-law ada masalah pada telinga..die kurang dgr klu kite ckp slow2.. dh lama my dad-in-law sruh die buat...tp xnk..katenye mahal..mmg bende ni mahal..lastly, pegi jugak.. my dad-in-law ajak pegi kt Audiolab(100% bumiputera). lps check up sume...my mum-in-law keliru nk pilih yg mn satu... yg murah ke yg mahal... FYI, benda alah ni mmg mahal weh...paling mahal RM13k.. korg sanggup? tp my mum-in-law pilih harga yg sedang2 je.. bndenye kecik sebesar ibu jari je..harga selepas dirunding dpt RM3k..perrghhh..mahal doo.... tp xper...Sayangi Pendengaran anda..kihkihkih.

n now, my mum-in-law dh leh dgr kluckp slow2..xder la org rmh tu kene jerit2 ckp ngn die... yg bestnye my mum-in-law wat statment.."lepah nie aku blh dgr la klu org ngupat ke aku..org dok tahu aku ade linge baru" 
i hope my mum-in-law hepi ngn dunia barunye...


P/S: sayangi pandaindera anda...jaga sebaik2nya....

28 July 2011

Membuang File Yang Tidak Terpakai Dari System Komputer

gambar sekadar hiasan

Geram tak kalau PC @ Lappy kita lembab cm siput...rasenye si[ut xlembab cm tu..hehehe... cinta nk kongsi skit cm ner nk lajukan PC @ Lappy korg sume...Dalam sedar tak sedar, komputer akan menjadi lambat sebab ada file2 yang tidak terpakai yang kite sume xnampak bnde tu, secara tak langsung hard disk kita penuh...

meh cuba cara cinta nie...cara nie selamat, ia x kan merosakkan atau delete file2 window, die cume buang yg tidak terpakai jer....

Ikuti langkat ini....

1. Buka notepad : Tekan START > All Program > Accessories > Notepad
2. Copy code dibawah:

@echo off
echo loading ......
del /f /s /q %systemdrive%\*.tmp
del /f /s /q %systemdrive%\*._mp
del /f /s /q %systemdrive%\*.log
del /f /s /q %systemdrive%\*.gid
del /f /s /q %systemdrive%\*.chk
del /f /s /q %systemdrive%\*.old
del /f /s /q %systemdrive%\recycled\*.*
del /f /s /q %windir%\*.bak
del /f /s /q %windir%\prefetch\*.*
rd /s /q %windir%\temp & md %windir%\temp
del /f /q %userprofile%\cookies\*.*
del /f /q %userprofile%\recent\*.*
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temporary Internet Files\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\Local Settings\Temp\*.*"
del /f /s /q "%userprofile%\recent\*.*"
echo OK!
echo. & pause

3.Savekan sebagai CleanOldFile.bat atau AnyFile.bat
4. Klik 2 kali pada file .bat tersebut dan tunggu proses pembersihan/pembuangan selesai

* Jalankan file .bat ini sekali seminggu bagi memastikan prestasi komputer anda sentiasa berada dalam keadaan yang baik

cinta dh try wat..skatakt nie ok je. sbb komputer cinta nie xder la selembab sgt...hehehe... korang cuba la...

SELAMAT MENCUBA..!!!!





27 July 2011

Duit Syiling Siri Baru

Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengeluarkan siri ketiga duit syiling baharu bermula tahun depan.
Gabenor BNM Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz berkata duit-duit syiling baharu yang dalam denominasi 5 sen, 10 sen, 20 sen dan 50 sen diinspirasikan daripada ciri-ciri unik yang mencorakkan budaya dan warisan kaya negara.

siri duit syiling baharu ini lebih kecil dan ringan untuk memudahkan orang ramai menggunakannya. Ia juga mempunyai sisi tepi yang berbeza-beza bagi memudahkan orang ramai dan mereka yang kurang upaya penglihatan mengenali dan membezakannya.

Duit syling berwarna kuning dan perak ini dibuat dengan menggunakan kemajuan terkini teknologi pembuatan duit syiling dengan memasukkan ciri-ciri keselamatan yang lebih baik untuk mengelak daripada pemalsuan.


gambar duit syiling baru
ihsan dari Malaysiakini

perbandingan duit syiling yg sekarang dengan yg bakal dikeluarkan nanti....cantik kn....
ihsan ohduniaku

Cantik kn....xsabar nk tgk...2012 kua la duit syiling nie... bagi pengumpul duit, satu lagi item yg blh dimasukkan dlm album u ol...walaupun cinta baca byk yg membangkang pengeluaran duit syiling baru nie..tp hrp2 itu bkn alasannya untuk Bank Negara goyah ngn kata2 diorg..hehehe


petikan dari Malaysiakini

Tarikh Tengok Anak Bulan

Tarikh tengok anak bulan dh di tetapkan..nie bermakna..xlama lagi kite sume akan menyambut bulan yang mulia iaitu Bulan Ramadhan..Alhamdulillah tahun nie dapat lagi kite merasa bulan yang penuh keberkatan nie...sama-sama la kite memuliakannya... Kt sini cinta nk berkongsi tempat dimana melihat anak bulan..

Tarikh melihat anak bulan : AHAD 31 JULAI bersamaan 29 Syaaban 1432 Hijrah

Menurut kenyataan Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia, tempat melihat anak bulan adalah 
JOHOR
Pontian Kecil di Johor; 
MELAKA
Kompleks Falak Al-Khawarizmi, Tanjung Bidara (Melaka); 
NEGERI SEMBILAN
Teluk Kemang (Negeri Sembilan); 
SELANGOR
Bukit Melawati (Selangor); 
Pulau Angsa (Selangor); 
Bukit Jugra (Selangor), 
Balai Cerap Selangor, Sabak Bernam (Selangor); 
PERAK
Pantai Pasir Panjang (Perak);
PULAU PINANG
Pusat Falak Sheikh Tahir, Pantai Aceh (Pulau Pinang); 
KEDAH
Kampung Pulau Sayak, Kuala Muda (Kedah);
Pemandangan Indah, Pulau Langkawi (Kedah);
Menara Alor Setar (Kedah).
TERENGGANU 
Bukit Besar, Kuala Terengganu (Terengganu);
Bukit Kemuning, Kemaman (Terengganu);
Pulau Perhentian (Terengganu);
Balai Cerap KUSZA, Setiu (Terengganu),
KELANTAN
Bukit Peraksi, Pasir Puteh (Kelantan);
Bukit Kampung Tembeling, Kuala Krai (Kelantan);
Menara Bangunan SEDC, Kota Bharu (Kelantan).
PAHANG
Bukit Tanjung Batu, Nenasi (Pahang);
Gunung Berincang, Cameron Highlands (Pahang);
Bukit Pelindong, Kuantan (Pahang). 
SABAH & SARAWAK
Tanjung Lubang, Miri (Sarawak);
Teluk Bandung, Kuching (Sarawak),
Tanjung Batu, Bintulu (Sarawak);
Balai Cerap Al-Biruni, Putatan, (Sabah);


*PETIKAN BERNAMA


Semoga ramadhan ini membawa 1001 keberkatan untuk kita semua...

17 July 2011

Salam Nisfu Syaaban

gambar sekadar hiasan

Nisfu Syaaban (Nisf bermaksud separuh) adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh Malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu. Pengertian am Nisfu Syaaban dalam bahasa Arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul Qadar. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi  tidak tidur pada malam itu sebagaimana yang tersebut dalam sebuah Hadis yangg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:
Rasulullah  telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda  dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda  berkata dalam sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yang akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kepadaMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Setelah Baginda  selesai sembahyang, Baginda berkata kepada Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu Syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yang beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yang memberi rahmat (membuat amal makhruf dan nafi munkar) dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang-orang yang dengki.”

Hari Nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu Maghrib (waktu senja), (15 Syaaban bermula pada 14 haribulan Syaaban sebaik sahaja masuk waktu Solat Maghrib)
Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai.



Kebocoran melanda..:(

"ABANGGGGGGG...!!!!"
tu la perkataan pertama yg kua dari mulut cinta nie bila tgk tayar kete cinta bocor..
mujur la mr.chocolate x pegi keje lagi pg tu.. dengan senang hatinye cinta pagi2 buta..dlm fikiran, nk g kedai beli brg nk wat mee kari... tup tup skali tgk tayar kete dh bocor...aduhai..tergendala sekejap...
terpaksa la mr.chocolate xg keje hari tu...kihkihkih....


mr.chocolate la jd mangsa mekanik bidang terjun...nk harapkn cinta? Harammm..pandai bwk kete n isi myk je..hehe yg lain failed. So, pegi la cinta n mr.chocolate kt kedai tayar nk tampung tayar. tetiba mr.chocolate terpandang sport rim.. pe lagi angau la die..nekad nk tukar jgk, katenye nk wat raya..aduhai, kete pn nk raya jgk ke..huhu ikut la mr.chocolate weh...

14 July 2011

BAD MOOD in progress

aarrggghhhhhh...!!!!!

TENSION?? STRESS?? 
bila sume tu bercampur..mula la satu perasaan yg xdiingini wujud.. iaitu MOODY.
apesal moody nie? mggu nie cinta mmg moody..tp cinta cover.. kasi hepi2 nanti klu xhepi sume org cinta marah.. hepikan diri sendiri lebih baik dari mengharapkan org lain menghepikan diri kite
wah..statement gile kau...hehe..
so..apa nak buat klu mood kite jd cm nie? bg cinta, lebih baik mendiamkan diri daripada bersuara..SETUJU?
klu cm tu skrg....DIAM





::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails