23 August 2011

uhukk..uhukk..uhukk....

uuhhuukkk...uuhhuukkk...uuhhhuuukk.....
bulan2 ramadhan nie mcm2 kita di uji...sebagai contoh cinta sakit tekak...ya Allah, hnya Dia je tahu betapa peritnya tekak nie...tp sume tu dugaan..batuk + Selsema + demam pakej yg complete. mujur la cinta kt kmpung, leh la rest skit...klu keje, kompem2 cinta MC. Kt kampung lak mak sdara n spupu  n adik2 duk pot pet..pot pet ckp yg cinta nie alahan...kuikuikui... klu alahan xder hal la..nie tak, nk wat cm ne xder rezeki lagi...sabor ye kaum kerabat sekian...hihihi

So mr.chocolate kesian tgk cinta duk batuk je, die pn belikan air asam jawa.. nk dijadikan cite..cinta dulu mmg anti air asam jawa, tp skrg i fall in love..kihkihkih.. tiap kali p kedai mesti jenguk air asam jawa.
pilihan cinta minuman asam jawa ADABI. brand lain xleh blah...xrase asam jawa pn...
Now, mr.chocolate plk yg sakit tekak, berjangkit la tu..sabau je sayang... suruh minum air asam jawa xnak...huh...

kepada yang sakit tekak dibulan pose, bykkan minum air putih time berbuka dan sahur...



22 August 2011

DUIT pn ada FB tau....

Apa terjadi kalau dunia facebook xada...korg ada terfikir tak apa yg korg sedang buat klu fb xada? mejoriti kite sume ada fb..xkira la kecik, besar, tua muda...sume ada fb... yang bestnye...DUIT pn ada fb tau...tak caya? tgk gmbr tu..cinta dpt gmbr nie dari emel cinta...xtau l sapa yg menghantarnye..lucu plok klu baca...
tak tau la betul ke tak..mgkin ada yg mereka2...tp untuk menghiburkan diri...best ntok dibaca...

klik utk tumbesaran



Kad Raya Untuk Semua

Celamat Ari Raye...
Copyright By Princessgathis

Kepada semua kawan2...guru2... sedara mara.... cinta n mr.chocolate ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri..maafkan segala kesilapan kami jika ada yg tersinggung dgn kata2 kami...maafkan kami.. semoga ikatan antara kita kembali bersinar...SALAM LEBARAN DARI KAMI...



21 August 2011

KaLaU & JiKa SUAMI

SUAMI

KALAU & JIKA SUAMI
KALAU SUAMI JIKA SUAMI
Kalau suami mula berahsia, Itu tandanya dia tak setia Jika suami sayangkan isteri, Dapat gaji semua diberi
Kalau Suami meninggi suara, Itu tandanya dia dah ada mak we Jika suami sayangkan isteri, Kerja rumah rela dikongsi
Kalau suami mengaku bujang tua, Itu tandanya dia nak ngurat anak dara Jika suami sayangkan isteri, Kemana sahaja dibawa pergi
Kalau suami selera tak ada, Itu tandanya dia nak pasang dua Jika suami sayangkan isteri, Status berkahwin bangga sekali
Kalau suami lambat balik aje, Itu tandanya dia dh syok kat department die Jika suami sayangkan isteri, SMS dikirim tanda rindu dihati
Kalau suami suka tidur di ruang tamu, Itu tandanya dia dh jemu Jika suami sayangkan isteri, Kongsi masalah nasihat dikasi
Kalau suami mlm jumaat buat tak tahu, Itu tndanya xlama lagi hidupmu bermadu Jika suami sayangkan isteri, Diberi ciuman setiap pagi
Kalau suami garang macam singa, Itu tandanya hati dia tak cinta Jika suami sayangkan isteri, I Love U, I Miss U setiap hari
Kalau suami asyik komplen aje, Itu tandanya dia dah tak suka Jika suami sayangkan isteri, Isteri gemuk dikatakan seksi
Kalau suami mula sepak terajang ke muka, Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA Jika suami sayangkan isteri, Cintanya suci hingga ke mati

PESANAN KEPADA ISTERI-ISTERI
Adakah SUAMI kita tergolong dlm kategori JIKA SUAMI atau KALAI SUAMI?
JIKA SUAMI lebih byk dari KALAU SUAMI maka bersyukurlah kerana
rumahtangga anda umpama SYURGA
TETAPI...KALAU SUAMI lebih byk dari JIKA SUAMI maka berhati-hatilah wahai kaum isteri jgn sampai rumahtanggamu umpama NERAKA

PERINGATAN KEPADA SUAMI-SUAMI
Bukanlah lebih baik jadikan rumahtangga itu SYURGA dari menjadikan ia NERAKA????
JANGAN ANDA MERASA MENYESAL KERANA MENCINTAI ISTERIMU..KERANA DIALAH BIDADARIMU DI DUNIA INI... DAN JANGANLAH ANDA SERONOK MENZALIMINYA KERANA DOA ORANG TERANIAYA DITERIMA TUHAN YANG MAHA ESA....










Jom Exercise

Latihan nie blh dibuat bulan2 pose nie..mknlumla nk mkn minum pn xleh...so, jom exercise....
Kalau dah stress atau mengantuk sangat kat opis amik masa 7 minit utk buat senaman ringan ni...
ikut la arahan betul2....

ni ala taichi skit la..sebab intro dan warming up

tirula macam ni untuk melegakan bahu dan leher

waa..wa..aaaa......

gerak kekanan kemudian ke kiri

gerak ke kiri kemudian kenanan

ikut je la...jangan terpusing kepala udah la....

Tepuk kuat-kuat kt dahi...ni untuk hilangkan mengantuk

Dah tu buat pergerakkan tangan dan badan, buat macam happy jer...

Kemudian goyangkan kaki dan badan sedikit, buat macam xder masalah

Buat secara aggresive pula...jangan peduli apa orang lain kata..

hilangkan semua stress

pusingkan kepala....

Tengok muka kat sermin sambil goyang2..lawa tak?...

akhir sekali buat joget kucing

Kalau tak hilang juga, ambil bantal p tidur kt ceruk mana



16 August 2011

Puding Karemel Butterscotch

Baru-baru nie, cinta meluangkan masa ntok mengodek2 resipi.. tup2 terjumpe resipi nie... puding nie mmg peberet cinta.. nk beli mmg mahal...baik wat sendiri..sedap pn sedap... klu korg nk rase sedap ke tak, try la... time2 pose nie, cuba wat kuih sendiri...


BAHAN KAREMEL
3 sudu besar gula *
3 sudu besar air *
* panaskan gula sampai cair, bila dh cair tuangkan air, kacau hingga larut. Tuang dalam Loyang
BAHAN B
Roti Butterscotch (terpulang nk berape keping, tp cadangan untuk adunan ini, 1 @ 2keping. –carik-carikkan)
¾ cawan susu cair
¼ cawan susu pekat
2 biji telur(pukul dalam mangkuk sampai berbuih kemudian tapis utk buang buih)
1 sudu the esen vanilla
1 sudu besar tepung kastad
CARA PENYEDIAAN
1)      Kisar  kesemua bahan di atas hingga hancur kecuali BAHAN KAREMEL. Tapiskan untuk buang buih(kalau ada buih, puding akan berlubang). Tuang dalam Loyang yang berisi BAHAN KAREMEL tadi
2)      Kukus selama 30minit
3)      Setelah sejuk, terbalikkan. Sedia untuk di hidang

SELAMAT MENCUBA...!!!



11 August 2011

Teknik Membaca Berkesan

TEKNIK MEMBACA PQRST

Sistem PQRST adalah satu teknik membaca yang diperkenalkan oleh Thomas, Ellen Lamar; Robinson, H. Alan dalam buku mereka yg bertajuk "Improving Reading In Every Class".

Berikut adalah 5 langkah yg menjadi tunjang Teknik Membaca PQRST ini.

(a) Preview (Tinjau)
Preview. TINJAU tajuk-tajuk pada keseluruhan buku atau bab tertentu dengan memberi perhatian kepada tajuk-tajuk besar dan kecil padanya. Tujuan utama proses meninjau ini adalah untuk anda mendapatkan gambaran keseluruhan tentang isi-isi penting pada buku atau bab-bab dalam buku itu. dengan mendapat gambaran segera tentang kandungan buku itu, fakiran anda akan lebih tertumpu kepada isu-isu utama yang dibincang atau diutarakan pada buku tersebut.

(b) Question (Soal)
Question. SOAL diri anda dengan menjadikan tajuk besar dan kecil dalam bab itu sebagai soalannya. Misalnya, tajuk bagi seksyen ini ialah Meningkatkan Mutu Pembacaan. Jadi, bentuk soalan yang boleh anda buat ialah "Bagaimana saya dapat meningkatkan mutu pembacaan saya?" Dengan adanya soalan itu semasa anda membaca, tumpuan fikiran anda akan lebih fokus kepada mencari jawapan atau jawapan2 tentang soalan yang tertumpu pada fikiran anda pada ketika anda membaca.

(c) Read (Baca)
Sambil MEMBACA bahan bacaan anda, tumpukan perhatian untuk mendapatkan jawapan bagi soalan yang anda telah timbuklan itu. Dengan berbuat demikian, anda akan dapat membantu proses pemahaman serta pengingatan anda terhadap idea-idea utama bahan yg dibaca.

(d) Self-Recitation (Mengimbas Kendiri)
MENGIMBAS KENDIRI ialah satu proses di mana anda mencuba ingat fakta-fakta utama bab atau bahan yg anda telah baca. Tujuan utamanya ialah mengingat semula apa yg anda telah baca iaitu dengan menggabungkan semua proses (b), (c), dan (d) secara serentak.

(e) Test (Uji)
UJI diri anda setelah hbs membaca keseluruhan bab. Fikirkan berapa banyakkah idea-idea drpd bab yg baru anda baca itu dpt anda ingati. Pada peringkat inilah anda harus mula menyimpan apa yg telah anda pelajari ke dlm ingatan jangka panjang anda.

Dengan menggunakan Teknik Membaca PQRST. masalah terlalu banyak untuk dibaca akan dapat anda atasi. Teknik Membaca PQRST ini memudah dan mempercepatkan proses pembacaan serta pengingtan anda.



10 August 2011

Sape cakap teganu tak der i-city?

Salam...last week cinta balik kg..seronok sgt..lama xbalik, pe lagi round bandar la...sape ckp ganu xder tmpat menarik..ada tau... 1st tmpt yg cinta suka lepak Taman Warisan..tmpat die bru dibina..cantik sgt..tmbah pulak time2 mlm...yg terbaru...Taman Warisan dh ada mini i-city..khkihkih....

 


walaupun mini i-city ni xseindah i-city sebenar...tp cinta berbangga krn teganu pn telah meningkat kemajuannya. hrp2 lepas nie taman warisan akan bertambah lawa la...

datang la melawat Terengganu

09 August 2011

On Da Spot-----Kolumpo

Salam...setelah sekian lama cinta xberhijrah ke kolumpo, hari khamis bru nie on da spot cinta pegi... kesnye cm nie... lps berbuka puasa, my dad ajak p kolumpo sbb nk angkat barang my bro, die dh hbs kontrk keje kt sana. hajat dihati nk jd penumpang my dad je, tp my mum n adik2 nk p jgk.. pe lagi konvoi 2bji kete la.. tp selalu kene tinggal, mana taknya..viva nk race ngn toyota triton. mana mampu woi... drive le slow2...dlm kul 10pm kitorng bertolak dari rmh, masuk kul 2 3 am mr.chocolate dh layu... mujur la air kopi ada... cinta xleh tido, kesian kt die drive sorg2. kami bersahur kt genting sepah, smpai situ dlm kul 4, kitrg sempat lelap mata sekejap. 


singgah rehat di rmh adik kt shah alam..dlm kul 10 kua jln2 kt kolumpo. dh la time2 pose..dugaan berjalan di bln pose.. kami xbalik terus, kami berehat rmh kak ipar kt puchong, tp my dad n my mum dh balik... dlm 2am kami bertolak balik...letih yg teramat sgt.. tp kami enjoy....

p/s: thanx kak nisa, belanja nasi arab, best sgt2...

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails