21 November 2011

Gempak Santai @ Bukit Gambang Water Park

Salam...Selamat Tengah hari semua...
Cinta nk tanya..korang ada tak terbaca artikal pasal Gempak Santai @ Bukit Gambang Water Park?? kalau sesiapa pembaca tegar harian metro, blh la dptkan tiket nie, tp syg..tarikh dh tutup...kihkihiih...cinta saje je nk tayang tiket yg cinta dpt nie...nk kasi korang jeles..jgn marah.... cinta xder pembaca tegar...kebetulan last week cinta balik kampung, adik lelaki cinta bgtau, lagi pun adik cinta mmg dh cari paper metro tu.. apa lagi, cinta pn cepat2 la gunting die punya kepala paper tu. gunting punya gunting, cinta dpt 50keping keratan akhbar...keesokkannya, cinta pegi la tukar kat NSTP Kuala Terengganu. Ingtkan smpai sana xramai org rupanya smpai luar pintu diorg beratur... beratur la cinta n mr.chocolate. 

klik untuk tumbesaran
die ada syarat2nye... antaranya.. ia boleh ditukarkan 10keping keratan bersamaan 4keping tiket. pastu setiap seorang hanya blh tebus 4 tiket je, apa lagi, cinta kerahkan tenaga adik, my mum n my dad pegi sana... so, kami dapt 20 keping tiket free...wow...!!! best, excited giler oooo....weekend nie kami pegi la bersuka ria...

dapat je tiket nie, cinta terus col sepupu sepapa, sedara mara, ajak pegi...nk tau kegembiraan kami di sana?? nantikan post seterusnya next week k.... =)


Pecal Buah Macang

Salam...
korang sume sihat??? hari nie cinta nk berkongsi 1 resepi. resepi nie fresh dari turun temurun, my mum yg ajar cinta wat makanan nie, mula2 cinta xtau ca ne rupenye, lps masak je, cinta org pertama mkn, mmg best la...tetiba jatuh hati kt makanan nie...meh kite pakat2 cuba... cinta panggil buang ni buah macang, tapi ada sesetengah org panggil buah nie buah bacang..tak tau la yg mana satu..janji ia anak beranak mempelam
klik untuk tumbesaran
PECAL BUAH MACANG @ BACANG

Bahan-bahan
2 Biji buah macang (di cincang @ parut halus2)
1 sudu kecil kerisik
3 cawan santan (jgn terlalu pekat)
3 ekor ikan selayang
3 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
sedikit lada hitam *
garam dan perasa

* ditumbuk hingga halus

Cara Penyediaan
1) Rebus ikan bersama asam keping dan sedikit garam. kemudian perisikan isi ikan dan tumbuk lumat.
2) Masukkan santan ke dalam periuk. kemudian masukkan bawang yg telah di tumbuk.
3) Masukkan kerisik, kacau hinggan larut dan gunakan api yang perlahan.
4) Masukkan isi ikan, garam dan juga perasa, kacau tanpa henti sehingga mendidih.
5) Elakkan masuk buah macang ketika medidih, kerana nanti buah macang akan lembik, tak sedap. cara hidang, ambil sedikit buah macang yg telah di parut letak dalam mangkuk dan  siram dengan kuah santan tadi. sedap dimakan bersama nasi panas dan budu...kikihiih...

SELAMAT MENCUBA...!!!!!


Dot...dot...

Salam...
lama cinta tak jenguk blog..maklum la bz memanjang... time2 cuti skolah nie la cinta leh rehat skit, masa nie la jgk cinta nk update blog yg dh bersawang nie... bru2 nie cinta berdot..dot..lagi...(wat apam polkadot la...). kali nie order from my best frend... kak fiza...thanx kak, klu nk lagi, order lagi yer....
 

 
Kalau nk order, sila hubungi cinta
Belum Try, Belum Tau


::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails