21 February 2012

Ayam Masak Kicap Lada Hitam


ALOHA...!!
entry kali nie cinta lebihkan bab2 masak memasak plk, bkn pe, sementara tunggu mr. chocolate balik mkn, cinta snap2 la, kononnye nk wat koleksi je, tetiba terfikir plk nk kong si ngn kawan2 sume... tak salahkan?? cinta nie bkn la reti sgt masak memasak nie, org cakap, KALAU TAK CUBA TAK TAU. betul x? so, tak salah klu kita cuba, yang menjadi mengkritik setia ialah mr.chocolate la.. kritik bende yang baik xper, nanti blh dibaiki...betul tak.? ape nie yang cinta melalut, meh sini cinta kongsi 1 resepi.


Resepi nie cinta tgk dlm blog kegemaran cinta, Mat Gebu thanx ye mat gebu, sedap sgt, my hubby pn puji sedap....

Resepi : Ayam Masak Kicap Lada Hitam
Sumber : Mat Gebu

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - potong ikut suka saiz yang korang nk. cuci kasi bersih n toskan.
2 biji bawang besar, hiris bulat dan leraikan
2 biji cili merah - belah 2 @ ketuk
2 biji kentang - hiris sederhana tebal dan rendam
3 ulas bawang putih - dititik
1/2 halia - hiris
1/3 cawan kicap manis
2 sudu besar sos lada hitam
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan air


Cara Penyediaan:
1. Gaul ayam dengan sedikit kunyit dan garam, perap 20minit dan goreng, tapi jangan sampai garing. kasi goreng embal2 saje. Angkat dan toskan. Kentang tadi ditoskan dan goreng hingga kuning keemasan dan toskan.

2. Tinggalkan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halis kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan sos lada hitam dan ayam. Gaul rata. Tuang air dan masukkan kicap manis, kacau rata dan kecilkan api. Masak hingga pekat.

3. Tambah bawang besar, cili belah dan kentang, gaul rata. Masak hingga pekat atau berkuah. yang nie terpulang pada masing-masing. sedia untuk makan...

p/s: klu korang ada nampak serai dlm gambar tu, cinta saje je letak serai tu...kihkihkih

20 February 2012

Udang Masam Manis Berserai

Hari2 dah cinta masak, dah tak tau nk masak apa lagi, pegi pasar tgk ikan pn dh xlalu, hr nie makan udang la plk. Dalam kepala nie duk terfikir, xtau nk masak apa.. Sampai je rmh still xtau lagi nk masak apa, nk wat udang masak merah mcm dh biasa, olah la skit... jom tgk olahan dari cinta nie. menu yg biasa2 je, tp janji terangkat...



Resepi : Udang Masam Manis Berserai

Bahan-Bahan:
1/2 kilo Udang
5 biji bawang merah-kisar
3 biji bawang putih-kisar
2 batang serai
3 helai daun limau purut
2 sudu besar cili boh - klu nk pedas tambahkan lagi
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
1/2 cawan air asam jawa
sedikit gula melaka-jangan masuk berketul2, leraikan dia.
garam, gula dan perasa

Cara Penyediaan:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau. masukkan cili boh. masak hingga sedikit pekat.
2. Masukkan sos tiram, sos tomato, sos cili, gula melaka kacau hingga sekata.
3. Masukkan air asam jawa. Masak hingga mendidih. Kemudian, masukkan garam, perasa dan gula mengikut sesedap rasa anda. Bila semua dh sebati, masukkan serai, daun limau purut dan udang. Biarkan hingga masak tetapi jgn masak sangat, tkt udang tu over cook plk. kemudian blh la di hidangkan dengan nasi yang panas.

19 February 2012

Weekend Day with My Aquarium

 Salam...biasa klu weekend cinta dh biasa kemas2 rumah, n kadang2 membuta je..kihkihkih... tp weekend kali nie lain skit, dh lama cinta ngn mr.chocolate peram akuarium rumah kami, tiap2 hari ckup sekadar bg mkn, kecian plk diorg. masa mula2 ada akuarium, bkn main lagi, klu blh hari2 nk mengadap ikan, (ikan pn dh jemu tgk muka kitrg...), 

gambar kt atas nie gambar mula2 kami pelihara ikan, beli ikan guppy je, yang murah masa tu dalm akuarium tu ada dalm 20++ ekor ikan, ala ikan kecik2 jer dan xlupa ikan bandaran. korang xtau apa tu ikan bandaran? haaa...kt bawah nie ada sample ikan bandaran, ikan nie die makan lumut2 dlm akuarium tu, so, bersih la akuarium klu ada si ikan nie...rajin bebenor ikan tu kan....


tahun baru, akuarium pn kene upgrade jugak la... semalam, cinta ajak mr.chocolate pegi beli ikan baru, mr.chocolate sruh je cinta pilih nk mana satu. mr.chocolate nie nk kene, nantikan aku pilih ikan kelisa bru terlontang..hahaha. klu korang perasan, nampak tak asa ikan yang warna oren tu, cinta pilih ikan tu la...besar skit dari yg ada. satu lagi, nmpk kosong je akuarium cinta tu kn...bkn ape, ikan guppy cinta byk yg mati silapnya cinta salah plug, tertutup plug moto die...kecian cinta, hmpir 10 ekor ikan yg mati...sedih.....lagi satu, cinta dh buang batu yg warna warni tu, kasi clear skit. cantekkan....

Ni la hobi cinta ngn mr.chocolate, suka tgk ikan berenang2..bebas jer.....

08 February 2012

Kami Sama Tapi Tak Serupa

Kami sama tapi tak serupa...
sama dari segi perangai...nakal mcm cinta zaman kecik2 dulu
mmg tak serupa la sbb die kecik, cinta besar...
die yang cinta maksudkan ialah anak sepupu cinta nama die Nur Balqis Batrisya. orangnya manja tp nakal yang amat. kalau bab bergambar no 1.. ayat yg die slalu sebut kalau jumpe cinta "tat mie...tat mie..."(maknanye kak mie)


korang tgk la sendiri...sruh pakai tudung, die rembat yang mama die punya, sruh wat muncung die buat, tetiba tringt plk dulu cinta pernah wat posing cm tu, cari pnya cari keledah punya keledah, tup-tup jumpe gmbr nie...kelakar plk rase...hehehe....


::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails