19 March 2013

Jelly Milky Puding

Fenomena Angry Bird memang femes di kalangan semua orang, tak kita kecik besar tua muda mesti ada yang menyebut pasal angry bird.. first time cinta dengar angry bird. best sangat ke game tu? cool ker? syok ker? skali cinta layan game tu, ambik kau...rumah pun tak sempat nak menyapu...hehe. Mr.Chocolate pun same, weekend je terus layan angry bird...itu dulu la, sekarang nie dah tak layan. tak der faedahnya nak layan semua tu...

Alang-alang sebut pasal angry bird pagi-pagi nie, aritu cinta ada buat satu puding, warna die macam angry bird, tak berniat pun nak buat cam tu, mr.chocolate yang panggil puding tu PUDING ANGRY BIRD. nak tau puding ape?



Bahan Puding Susu:
1 bungkus agar-agar plain - 8 gm
120 gram gula pasir - sesuai rasa
4 cawan susu cair
1/2 cawan air

Bahan Jelly:
1 bungkus jelly serbuk Konnyaku
200 gm gula pasir (kurangkan utk kurang manis)
1000 ml air
pewarna hijau, oren, ungu dan biru

Cara-cara :
1. Sediakan acuan yang sesuai dan basahkan sedikit dengan air dan ketepikan.
2. Masak jelly serbuk seperti yang disaran dalam bungkusan dan kacau sehingga mendidih. Bahagikan kepada 4 bahagian dan letak pewarna yang digemari. Biarkan sejuk dan dipotong kiub, ketepikan.
3. Masak pula puding susu dengan api sederhana dan kacau sentiasa sehingga mendidih. Angkat.
4. Letak sebahagian potongan jelly kiub didalam acuan, sendukkan perlahan-lahan adunan puding susu diatasnya, biarkan sekejap hingga permukaan puding susu berkulit sedikit.
5. Letak lagi potongan jelly di atas puding susu dan tuangkan perlahan-lahan lagi puding susu dan ulang proses tersebut sehingga adunan puding susu yang terakhir menutupi keseluruhan jelly. Tunggu hingga pudding suam sebelum dimasukkan dalam peti sejuk. Hidangkan ketika dingin.


SELAMAT MENCUBA...


that why la ia dipanggil puding angry bird..warna menawan hati...hehehe tapi sedap...janji kurangkan manis...



18 March 2013

Macaroni Goreng

Time balik kampung je adik-adik mesti sruh si kakaknya masak..aduhai, siap request lagi nak itu ini, tak pe la demi adik-adik...walaupun kepenatan masih menguasai diri... Terasa plak nak melantak macaroni, tapi tak nak terlampau western. so, ambk keputusan wat ala-ala asia gitu.. Kali nie Mr.Chocolate tak ada, dia ber'camping' dengan kawan-kawan kat Cemerong, Dungun. So dia hantar la cinta nie balik kampung, bimbang jgk duk rumah sorang-sorang.

Hah...apa lagi jom masuk dapur....

tau kenapa cinta gunakan macaroni jenama Kimball? sebab jenama lain perasaan nie was-was je..huhu.. berjaga-jaga lebih baik, maklum la zaman sekarang nie merata-rata makanan non-halal....


BAHAN-BAHAN:
250g makaroni
200g daging ayam / seafood
1/2 ulas bawang besar – dicincang
2 ulas bawang putih – dicincang
4 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
1/2 biji capsicum
2 biji cendawan butang
1 batang cili merah
Garam dan gula
Minyak masak

CARA-CARA:

1.Rebus makaroni sehingga lembut. Gaul dengan sedikit minyak zaitun dan sedikit garam kemudian toskan.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
3. Masukkan cili kisar, kacau hingga sekata. Masukkan sos tomato, sos tiram, dan capsicum. Masukkan sedikit air.
4. Masukkan daging ayam/seafood dan kacau sehingga hampir masak.
5. Masukkan cendawan, cili merah, cili hijau dan makaroni. Kacau hingga sekata.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Siap untuk dihidangkan.

SELAMAT MENCUBA..:)


Kentang Oregano

Skali skala pekenakan western sedap jgk kan... tapi cinta nie tak la reti sgt western-western nie, nak makan pi kedai order je, sonang... Cinta teringin sangat nak makan spegeti bolognese, tapi suami plak tak suka bende alah tu, katenya muak n tak kenyang... nak wat simple western tak? jom kat sini...


Bahan-bahan:
Kentang (dibuang kulit dan di rebus)
1/2 bawang holland *potong dadu
lobak merah *potong memanjang
brokoli
tomato *potong dadu
lada hitam *tumbuk kasar
secubit oregano
secubit garam
mentega

Cara penyediaan:
1. Kentang yang dah di rebus hingga empuk, di toskan.
2. Panaskan pan, cairkan sedikit mentega dan goreng kentang hingga keperangan.
3. Masukkan bawang, lobak merah & brokoli. masukkan secubit garam. Bila sayur dah sedikit layu, masukkan tomato, serbuk lada hitam, dan oregano.
SIAP UNTUK DIHIDANGKAN..



Cinta rebus kentang nie malam, pagi-pagi buta masak, boleh bawak bekal pi kerja. kenyang sangat...


Tutorial Bunga Kertas


Salam... ramai kawan-kawan yang minta Cinta ajar tentang kraf, nak kata Cinta ni kreatif tak der la...Cinta pun google jgk..Minat yang datang secara tiba-tiba sejak 2 3 tahun lepas membuatkan Cinta semakin ghairah nak mendalami tentang kraf. Cinta pernah buat beberapa kraf, contohnya bunga, quilling, ribbon dan lain-lain...tu pun atas kerajinan jugak la... Dan kali nie Cinta nak tolong ajar kawan-kawan. Cinta dh wat tutorial tentang bunga, boleh la korang ikut tutorial tu, klu tak fhm tanya tau...

tutorial nie untuk bunga dibawah yang belum cantum... bunga yang dh bercantum tu tunggu tutorial next time yer...hehehe...

jom layan hasil kerja Cinta selama ini, walaupun simple, tapi penuh makna...:)

Spongebob..!!! cute tak. yang ni Cinta wat untuk maskot rumah kuning kat Sekolah Kebangsaan Lembah Jaya, Setiu.


Quilling-quilling nie semua cinta buat masa majlis persaraan seorang guru cina di Sekolah Kebangsaan Seri Kemaman. cool kan..hehehe. Gambar quilling yang paling atas special skit, sbb frame tu cinta wat dengan kertas jgk tau. belakang cinta tampal dengan multiboard kasi keras.

quilling yang paling bawah yang terbaru fresh lagi..hehehe. Quilling ni cinta wat last week untuk majlis mesyuarat agung PIBG 2013. just untuk VIP ok...hehehe..

 Yang bola cute muit nie cinta wat sbb terlampau bosan duk kat opis. mejoriti orang dah tau mcm mana nak wat bola-bola nie kan...sbb kat sekolah pun ada cikgu2 yang ajar? ke nak cinta ajarkan jgk? hehehehe

 Gambar nie masa cinta kt SK Lembah Jaya, Setiu. majlis hari raya, so cinta wat satu backdrop di hiasi dengan bunga-bunga...ramai berebut nak berposing ngn backdrop nie... gambar nie 2010, bru nie cinta tnya kawan cinta yang kerja kat sekolah tu die cakap, bunga tu dh lunyai sbb ramai yang pinjam untuk deco time ada majlis...hehehe

 tada....recycle. yang nie cinta wat tabung sendiri. ambik botol minuman yang kosong, pastu hias dengan bulatan dari pembalut hadiah. kalau larat korang buat la yer... sampai sekarang cinta gunakan tabung nie untuk menabung. tua-tua pun still boleh menabung tau...

ribbon... yang nie cinta wat masa majlis anugerah pelajar last year. untuk VIP jgk, cinta wat simple sbb nak cepat...tapi ok la kan..:)


jangan lupa singgah ke page cinta


17 March 2013

Honey Roasted Chicken

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...

Kali nie Cinta nak share resepi yang best-best, rugi tau tak cuba. Sebagai seorang isteri yang bekerjaya tiada halangan bagi Cinta teruskan minat Cinta pada masakan. Untuk pengetahuan kawan-kawan semua, time Cinta muda-muda dulu, Cinta paling malas nak masak, bukan setakat malas, tapi tak pandai pun nak masak. Sikit-sikit tu boleh la...kalau bab gulai mengulai memang Cinta failed...:) TAPI sekarang nak kata teror tu tak la, budak baru belajar...hehe...jom try resepi yang mudah dan ramai yang sukakannya.... time pasar malam selalu beli ayam madu. kali nie try wat sendiri, licin hingga menjilat jari...


Bahan-Bahan:
1/2 ekor ayam
1/2 biji limau nipis/lemon
5 sudu makan madu ( kalau tak ada madu- gantikan dengan gula +- 4 sudu)
6 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
2 sudu serbuk cili
6 sudu kicap masin
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk daun rosemary *kalau tak ada tak apa.

Cara Penyediaan:
bersihkan ayam,
Gosok dengan lemon/limau nipis.
Kalau tak nak potong kecil, bahagian dada dan peha ayam dicucuk dengan garfu supaya perapan meresap dan ayam cepat masak. .
Gaul sebati rempah perapan.
Lumur hingga rata dan perap sekurang-kurangnya 2 jam.
Panggang ayam di dalam ketuhar ( suhu 160c selama 30 minit- bergantung kepada ketuhar anda...)
Nak lagi best, panggang menggunakan dapur arang
Gunakan pencucuk satay untuk memeriksa (mencucuk bagi memastikan samada ayam benar-benar masak).

Lebihan perapan tadi tak perlu dibuang
masukkan ke dalam periuk dan campurkan sos cili serta sedikit air.
Masak sehingga pekat.

Keluarkan ayam dan curahkan sos tadi ke atasnya..
Sedia untuk dihidang.

cuba, jangan tak cuba...best sangat-sangat...:)


::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails