25 August 2015

Dim Sum Versi Melayu


Assalamualaikum

Kepada suri rumah yang pening memikirkan menu minum petang, apa kata cuba resepi ni. sumpah senang gila nak buat. tapi kena ada tahap kerajinan yang tinggi la.. kalau malas tak dapat nak nolong. resepi ni saya dapat dalam facebook, dia panggil UNCANG DUIT. Menu ni sesuai untuk dijadikan minum petang atau snack untuk mengunyah depan TV.

Kenapa saya panggil DIM SUM VERSI MELAYU?

Sebab, kalau dim sum versi original dia kukus, orang melayu kan suka goreng menggoreng. so, that why i letak nama "VERSI MELAYU" (jangan ambil hati ye). Malas cakap banyak..jom try:




DIM SUM VERSI MELAYU
sumber: facebook

Bahan-bahan:
Kulit popia saiz kecil (kalau korang beli yang saiz besar, potong 4 la)
Daun kucai secukupnya. digunakan untuk mengikat kulit popia. rendam sebentar dengan air panas

Bahan-bahan inti:
Isi ayam hancur (kalau rajin blend isi ayam, kalau malas, beli yang dah siap kat kedai)
Lobak merah dipotong dadu kecil
Kobis dihiris nipis dan halus
Bawang merah dipotong dadu kecil
Lada Sulah
Secubit Garam

Cara Penyediaan:

  1. Satukan semua bahan-bahan inti. Rasa mengikut citarasa anda. Kalau tawar tambah garam, nak pedas boleh letak cili padi.
  2. Ambil sedikit inti dengan menggunakan sudu ke dalam kulit popia dan ikat dengan daun kucai (daun kucai cepat putus, semoga bersabar ye)
  3. Kemudian, panaskan minyak. Pastikan minyak yang banyak hingga dim sum ni tenggelam ketika menggorengnya.
  4. Bila minyak sudah panas, perlahankan api. goreng hingga kekuningan. api jangan besar sangat, sbb kulit popia cepat hangus. 
  5. Siap untuk di hidangkan..hidang bersama sos cili



2 comments:

Nor Marshaliza Shaidan said...

Boleh kukus juga kan? Sedapnya

Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

Princessgathis a.k.a CinTa said...

tak sure boleh kukus ke tak.. boleh kot.. tp mkn masa lama sikit la, sbb klu kukus kejap, tkt ayam kat dalam xmasak sepenuhnya

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails