26 August 2015

Hawflakes Steamed Cake


Sejujurnya sebelum ni rumah saya tak ada oven. Jadi kalau nak buat apa-apa menu kek mesti cari yang jenis kukus atau pun olah resepi sikit supaya sesuai untuk di kukus. Tapi sekarang dah ada oven, boleh la try macam-macam resepi lepas ni.

Saya faham perasaan surirumah yang tak ada oven tapi hati memberontak nak buat kek. Saya ada banyak resepi kek kukus, insyaallah saya akan update dari masa ke semasa.

Kali ni saya nak share satu resepi kek kukus iaitu Hawflakes Steamed Cake atau dalam bahasa melayu Kek Asam Manis Kukus.



HAWFLAKES STEAMED CAKE


Bahan-bahan:

325 gm mentega (1 1/2 cawan)
250 gm gula kastor
300 gm tepung naik sendiri
6 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kepingan asam manis (potong halus)

Cara Penyediaan:

  1. Sediakan loyang berukuran 8inc
  2. Sapukan mentega pada loyang dan alas dasar loyang dengan kertas kek.
  3. Panaskan kukusan.
  4. Pukul mentega dan gula hingga sebati
  5. Masukkan telur satu persatu dan terus memukul hingga sebati.
  6. Masukkan esen vanilla dan teruskan pukul.
  7. Akhir sekali masukkan tepung dan kepingan asam manis
  8. Tuangkan adunan ke dalam loyang, Tutup loyang dengan aluminium foil.
  9. Kukus kek selama 1 jam dengan api yang sederhana atau sehingga kek masak dengan sempurna


Kek yang di kukus lebih moist dari yang dibakar. Tetapi rasanya sedap....

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails