27 August 2015

Homemade Pizza

Assalamualaikum...

Ingat tak baru-baru ni saya ada bagitau nak share resepi pizza, now, saya akan kongsi resepi pizza. Jujur saya cakap, Kalau ikut resepi ni confirm roti pizza tu lembut dan gebu. saya dah banyak kali try buat menggunakan resepi ni, alhamdulillah hasilnya memang SUPERB..!!!

Resepi ni saya ambil dari kakak ipar saya. Mula-mula nak buat tu takut tak menjadi, tapi cubaan kali pertama terus menjadi.. Jangan malu untuk minta resepi atau untuk menimba ilmu..ilmu tak kan datang sendiri tanpa kita mencarinya.

Resepi kali ni saya sertakan beberapa TIPS dan NOTA RESEPI untuk rujukan rakan-rakan semua.





HOMEMADE PIZZA


Bahan untuk doh pizza
1 sudu teh gula
1 peket yis kering (saya guna jenis mauripan)
2 sudu teh extra-virgin olive oil
sedikit garam dan lada sulah
2 1/4 cawan tepung roti (atau dikenali sebagai tepung high protein)
1 Cawan air suam (1/2 cawan air panas + 1/2 cawan air suhu bilik)

Cara penyediaan

  1. Masukkan air suam ke dalam mangkuk, masukkan sedikit gula kemudian taburkan yis. Kacau rata dan biar hingga naik buih. ketepikan. Kalau tak berbuih sampai sudah, tu tandanya yis dah tamat riwayat.
  2. Whisk olive oil dan garam ke dalam campuran yis.
  3. Kemudian masukkan tepung dan kacau dengan sudip kayu. Masukkan tepung sikit-sikit sehingga habis.
  4. Uli doh hingga adunan tidak melekat di jari, jika masih melekat tambah tepung sikit-sikit.
  5. Sapu mangkuk lain dengan olive oil dan letakkan doh yang telah dibulatkan ke dalam mangkuk tersebut. Brush lightly the dough with olive oil. Cover mangkuk dengan plastik wrap atau kain lembab. Set the dough at the warm place, later i'll give the tips how to set a warm place for your dough. Rehatkan selama 45 minit hingga doh menjadi 1 kali ganda saiz asal.
  6. Setelah 45 minit, tumbuk doh untuk keluarkan angin. dan rehatkan lagi selama 30 minit.
  7. Selepas 30 minit, bahagikan doh mengikut saiz yang dikehendaki.


Bahan untuk sos tomato:
3 sudu besar olive oil
3-4 bawang putih dicincang
3 biji tomato dikisar dengan sedikit air
1 biji tomato di dadu
1-2 sudu teh oregano
1 sudu besar cili kisar

Cara Penyediaan:
  1. Masukkan olive oil dan bawang putih, tumis hingga naik bau - tak perlu panaskan minyak terlebih dahulu.
  2. Masukkan cili kisar, tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan tomato yang di dadu, biarkan hingga layu. Api jangan kuat sangat.
  4. Masukkan oregano
  5. Masukkan tomato kisar, perasakan dengan garam dan lada sulah. renihkan hingga airnya kering.

TIBA MASA UNTUK BUAT PIZZA YANG ENAK LAGI GEBU
  1. Uli doh yang telah dibahagikan di atas kawasan yang telah ditabur dengan tepung. ratakan. Sapu pan pizza dengan olive oil. pindahkan doh yang leper ke atas pan pizza. Kalau mana yang tak ada pan pizza, letak je atas tudung periuk atau loyang
  2. Cucuk-cucuk doh pizza tadi dengan garfu supaya dia tidak menggelembung sewaktu pembakaran. sapu permukaan doh dengan olive oil. Tabur oregano @ rosemary kalau suka la
  3. Bakar di dalam oven di rak paling tengah dengan api atas bawah pada suhu 200c. Bakar selama 10-15 minit, jangan bakar lama sangat, cukup sekadar kelihatan keperangan je.
  4. Keluarkan base piza yang telah dibakar, sapu sos pizza (sos tomato tadi). Letak topping yang digemari. Taburkan Cheese. Masukkan ke dalam oven 2-3 minit atau hingga cheese completely melt! saya guna mozarela cheese.

TIPS & NOTA RESEPI:

TIPS 1:
Untuk topping, sediakan terlebih dahulu, contoh, kalau nak guna udang, sotong, rebus dahulu dan toskan.

TIPS 2:
Kalau ditakdirkan musim-musim hujan nak makan pizza, mesti lah risau doh tak naik kan? cara saya, panaskan oven 150c selama 10 minit. Selepas dah cukup 10 minit biarkan dalam 2-5 minit. Kemudian dah agak-agak suam tu masukkan doh yang telah di cover dengan plastik wrap tadi. Biarkan hingga doh kembang setaman





2 comments:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails