24 August 2015

Honey Roasted Chicken



Salah satu makanan kegemaran. Usaha mencari resepi. Sebenarnya resepi ni dah lama dapat. dan dah lama buat. tapi baru nak post dalam blog sebab dah lama tinggalkan blog. tak ada masa nak menjengguk blog, busy dengan kerja, busy nak uruskan hal semasa.. ada kesempatan saya akan update blog... rasanya dah hampir setahun tinggalkan blog ni. munculnya hari ni nak berkongsi tentang resepi yang pernah saya cuba. alhamdulillah menjadi. maaf sangat, sebab saya dah lupa kat mana saya cedok resepi ni. apa-apa pun berterima kasih kepada sesiapa yang menyumbangkan resepi beliau..saya cedok je ye...hehehe.

hari ni nak berkongsi resepi HONEY ROASTED CHICKEN..sorry sumber asal tak tau dari mana...


HONEY ROASTED CHICKEN

Bahan-bahan:

1/2 ekor ayam
1/2 biji lemon
5 sudu besar madu (kalau tak ada madu gantikan dengan +-4sudu besar gula)
6 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar serbuk cili
6 susu besar kicap masin
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kecil serbuk jintan manis
2 sudu besar serbuk daun rosemary (kalau tak ada tak apa)

Cara Penyediaan:


  1. Bersihkan ayam.
  2. Gosok dengan lemon. Kalau taj nak potong kecil-kecil, bahagian dada dan peha ayam dicucuk dengan garfu supaya meresap dan ayam cepat masak.
  3. Gaul sebati rempah perapan. perap sekurang-kurangnya 2 jam. lagi lama lagi sedap.
  4. Panggang ayam di dalam ketuhar, suhu 160c selama 30 minit - bergantung kepada ketuhar anda. nak lagi best panggang menggunakan dapur arang.
  5. Gunakan garfu untuk memastikaan samada ayam benar-benar masak.
  6. Lebihan perapan tadi tak perlu dibuang. masukkan ke dalam periuk dan campurkan sos cili serta sedikit air. Masak hingga pekat.
  7. curah atas ayam yang dah masak

Resepi ni juga sedap kalau buat BBQ. lagi pedas lagi terangkat..

SELAMAT MENCUBA



No comments:

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails