24 August 2015

Ketam Bercili Resepi Ibu Mertua


Alhamdulillah...dapat resepi ni dari ibu mertua. resepi yang simple je. tapi bila makan tak sempat nak toleh kiri dan kanan. Saya ni alah pada seafood, tapi sekarang ni dah langgar pantang, telan semua jenis seafood. Masakan ni feveret si suami. asal beli ketam je mesti suruh buat menu ni.

Satu je kelemahan saya time makan ketam ni, tak pandai nak ambik isi, selalu suruh si suami yang ajarkan caranya. sampaikan kami beli benda alah ni:



senang ada benda alah ni.. tak payah nak gunakan tenaga gigi yang tak berapa nak kuat ni. Saya cari benda alah ni kat Daiso. harga RM5.30 (+GST). Kepada pencinta ketam @ Lobster boleh la cari benda alah ni. Nak pecahkan kacang pn boleh, lebih-lebih lagi buah berangan.



KETAM BERCILI
Sumber: Ibu mertua saya sendiri


Bahan-bahan:

1 kilo Ketam
3 batang serai - dititik
3 sudu besar air asam jawa
3 sudu besar cili boh (kalau nak pedas boleh blend skali dengan cili padi)
gula dan garam secukup rasa

Bahan Kisar:

5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan yang telah dikisar sehingga naik bau.
  2. Masukkan cili boh. masak sehingga pecah minyak.
  3. Masukkan air asam jawa dan serai. Kemudian, masukkan ketam dan air.
  4. Masukkan garam dan gula. bairkan ketam masak sepenuhnya.
*saya suka kuah dia kering. biarkan seketika untuk keringkan kuah.




2 comments:

Nor Marshaliza Shaidan said...

sedapnya...nt cuba buat ketam bercili ni

jemput singgah blog sy MARSHA SPORTING MUMMY

Princessgathis a.k.a CinTa said...

Insyaallah sedap...

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails