24 August 2015

Mee Calong

Saya kenal mee calong ni lepas kawen, sebab my husben duduk area kemaman, terengganu dan kami selalu ke kuantan. Dia la perkenalkan mee calong. lepas tu beli buku resepi 1 Hari 1 Resepi, ada la resepi mee calong dalam buku tu, try la kot-kot menjadi, alhamdulillah hampir sama. Makan panas-panas memang meletop.




MEE CALONG
sumber: Buku Resepi 1Hari 1Resepi

Bahan A:
1 rangka ayam untuk stok sup (potong kecil)
1 bungkus mee kuning (dibersihkan dan dicelur)
2 pokok daun sup (hiris)
1 batang lobak merah
3 pokok sawi (dipotong pendek)
3 biji cili merah (hiris)
minyak masak
garam
air

Bahan B (ditumbuk):
2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam

Bahan C (Untuk sos Kicap)
10 biji cili api
1 ulas bawang putih
2 sudu besar kicap cair
*tumbuk halus dan kacau dengan kicap cair

Bahan D (untuk calong)
1/2 cawan isi ikan selayang (ditumbuk)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
1 sudu besar tepung jagung
garam secukup rasa

Cara penyediaan:

  1. Isi ikan digaulkan dengan lada hitam, tepung jagung dan garam. buatkan bebola kecil.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan B hingga wangi.
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih
  4. Masukkan garam, tulang ayam dan masakka sehingga mendidih
  5. Apabila mendidih, asingkan tulang ayam tadi dan masukkan bahan D
  6. Masukkan lobak merah dan biarkan mendidih perlahan-lahan
  7. masukkan sawi dan kacau.
  8. Apabila sudah mendidih, tuangkan bahan sup ke atas mee yang sudah di celur.
  9. Tabur daun sup dan cili yang sudah dihiris
  10. Hidangkan dengan sos kicap

NOTA RESEPI:

*Bahan calong itu boleh juga digantikan dengan bebola daging







No comments:

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails