24 August 2015

Puding Caramel Butterscotch


Saya pencinta Dessert. Ada je menu dessert mesti akan buat, nasib baik si suami makan dan layan juga dessert-dessert ni. kadang-kadang dia yang bertanya "xde dessert ke hari ni?". kalau mood rajin buat la dessert. tapi yang pastinya dessert yang saya buat kurang manis, sebab kalau terlampau manis tak best jugak. Jadi kena la kawal-kawal kemanisan tu. Lebihkan manis di senyuman tak pe.

Kalau puding caramel ni majoriti yang suka kan. Nak beli bukan main mahal lagi, tak dan puas makan dah habis. Ambik peluang buat sendiri. makan sampai puas hati. Kali ni saya terjumpa resepi Puding Caramel Butterscotch. Sekali lagi saya mohon maaf sebab tak tau sumber ni daya dapat dari blog mana. Kalau ada tuan empunya resepi ni terbaca entry ni, terima kasih atas resepi ni ye. puding ni dia letak roti butterscotch.

Ehsan dari pak cik google



trademark facebook tu, facebook bisnes saya. kalau rajin boleh la singgah. dah lama tak update. tapi still working. klik SINI.


PUDING CARAMEL BUTTERSCOTCH



Bahan-bahan:

Bahan A:
3 sudu besar gula*
3 sudu besar air*
*Untuk dijadikan caramel
Panaskan gula hingga cair dan kekuningan, tuang air kacau hingga tidak berketul. tutup api dan tuang dalam loyang. ketepikan.

Bahan B:
2 keping roti butterscotch
2 biji telur (kacau dan tapiskan)
3/4 cawan susu pekat (kurangkan untuk kurang manis)
1/2 cawan susu cair
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar tepung kastad

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan kukusan terlebih dahulu.
  2. Kisar ke semua Bahan B sehingga sebati. Guna blender je.
  3. Tapis adunan untuk mengelakkan puding berlubang.
  4. Tuang adunan ke dalam loyang yang berisi caramel tadi.
  5. Bila kukusan dah panas, kukus puding selama 30 minit. Bila dah masak, sejukkan
  6. Bila puding dah sejuk, telingkupkan.
SIAP..

Jangan bimbang kepada sesiapa yang baru nak belajar masak tu, resepi yang saya bagi ni semua simple dan sedap.




No comments:

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails