26 August 2015

Puding Kacang Merah

Puding ni saya buat time weekend. Ada cerita di sebalik puding kacang merah ni. Asal-asalnya, kacang merah ni diberi oleh rakan sekerja. Saya bekerja di sekolah. salah sorang cikgu ni tersalah beli kacang. Dia nak mengajar murid pasal pertumbuhan taugeh, sepatutnya beli la kacang hijau, tapi dia kata tangan dia tercapai kacang merah. Sampai kat sekolah baru perasan dia salah beli kacang. Dia bagi la kat saya sebab saya ni suka buat dessert dan bawa ke tempat kerja. That why la terjadinya puding ni. Nasib baik Guru Besar sporting..sama naik dengan anak buah layan dessert. kadang-kadang dia sendiri tanya "tak de dessert ke hari ni". Dan setiap kali ada jamuan atau majlis, saya la muka AJK Makanan bahagian dessert. Alhamdulillah, kita ikhlas bagi orang makan, insyaAllah rezeki akan bertambah.

Kalau tak silap saya resepi ni saya ambil blog Kak ita Masam Manis. Teruja kalau tengok blog kak ita ni, dia bunga menu semua best-best. gambar-gambar dia menyelerakan. Good Job kak ita...

Gambar kali ni comot sikit, biasa la diserbu oleh rakan-rakan sekerja.



PUDING KACANG MERAH
sumber: Azlita Masam Manis



Bahan-bahan:

1 1/2 cawan kacang merah (rebus sampai empuk)
1 paket agar-agar serbuk (10gram)
1 liter air
1 cawan air
1 tin susu cair (kalau nak gantikan dengan santan pun boleh)
2 sudu besar tepung jagung
Pewarna pink
Daun pandan

Cara Penyediaan:

  1. Ambil 1/2 cawan kacang merah yang telah empuk dan ratakan dalam acuan.
  2. Blend baki kacang merah bersama susu cair, tepung jagung dan sedikit pewarna pink. Ketepikan.
  3. Campurkan serbuk agar-agar, air, gula dan daun pandan dalam periuk dan masaj hingga hancur dan sebati. (jangan tunggu daun pandan tu hancur pulak, 4 tong gas belum tentu daun pandan hancur...hihi)
  4. Sendukkan 1/2 cawan adunan agar-agar tadi ke atas kacang merah di dalam acuan. Ketepikan dan biarkan ia mengeras sedikit.
  5. Sementara itu, campurkan kacang merah yang di blend tadi ke dalam adunan agar-agar dan masak hingga mendidih.
  6. Tuang kacang merah tadi ke atas adunan no 4. Pastikan adunan agar-agar tadi keras sedikit sebelum tuang kacang merah. Jangan tuang laju-laju, slow-slow je. Ini untuk jadikan puding kita menjadi 2 lapisan.
  7. Sejukkan dalam peti, Sedap di makan ketika sejuk.




1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails