26 August 2015

Vanilla Panna Cotta With Strawberry Sauce


Repost

Dessert ni saya buat dah lama. Saja nak kongsi kat blog. Dah lah masa ni saya fully diet..gila kau diet-diet makan dessert, kelaut la jawabnya. Diet ni tak leh nak straight sangat, kadang-kadang kita kene reward diri kita. Cara saya reward kan diri selain shopping adalah makan. Masa ni dah 2kg lost, so reward dessert la.

Resepi ni dah lama saya simpan, tapi tak berkesempatan nak buat. Kali ni baru ada masa, kena dengan masa my besday... lagi la bersemangat.. Dah la tak suka berleter panjang lebar..




VANILLA PANNA COTTA WITH STRAWBERRY SAUCE


Bahan-bahan:

1 sudu besar geletin (pastikan yang halal ye)
2 1/2 cawan susu segar
4 cawan air
1/4 cawan gula
1 sudu kecil esen vanilla

Cara penyediaan:

  1. Larutkan geletin dalam air. Biarkan dia mengembang.
  2. Panaskan susu, gula dengan api yang perlahan hingga terbit buih-buih halus tepi periuk dan tutup api.
  3. Masukkan larutan gelatin dalam susu. Masukkan esen vanilla. kacau hingga larut.
  4. Tuang dalam bekas dan masukkan dalam peti ais. Biarkan dia set lebih kurang 6-7 jam, semalaman pun lagi ok.

Strawberry Sauce

2 cawan buah strawberry (potong nipis tetapi jangan hancurkan)
2 sudu besar gula
Sedikit perahan lemon


Cara penyediaan

  1. Campur semua bahan dan masukkan dalam peti ais. Lebih kurang semalaman atau lebih untung keluarkan jus dia. Lagi baik buat sehari atau 2hari sebelum.
Bila semua dah ready, curahkan strawberry sauce atas panna cotta tadi. sedap di makan time sejuk. nyamannya..





1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

::U Follow Me, I Follow u Back::

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails